Livet på förskolan 

Hej och välkommen in till oss på den kommunala förskolan. På den här bloggen kommer du få en inblick i vardagen för barnen och pedagogerna på några av våra förskolor. Just nu bloggar Lövstalöts förskola om sin flytt från moduler till helt nya lokaler.

 • Nu har vi flyttat in!

  Lövstalöts förskola2022-06-28

  Nu har vi äntligen flyttat in och hunnit landa lite i nya rutiner och lokaler. Vi har ju tidigare varit här några gånger och lekt på gården och den är verkligen jättefin. Vi har två gårdar, en mindre som är ansluten till den yngsta avdelningen, och en större som är ansluten till de två äldre avdelningarna.

  Mellan de två gårdarna finns en grind. Vi försöker att ha den öppen så mycket som möjligt eftersom gården är planerad för det. Det innebär att alla barn kan använda hela gården och att alla vuxna och barn får en naturlig kontakt dagligen.

  Gården är stor och har flera klättermöjligheter och olika miljöer med både kullar, stora och gamla träd, områden med täckbark, sandlådor och stora gräsytor. Dessutom angränsar vår gård till en fotbollsplan. Vi har även vattenpumpar som barnen gillar väldigt mycket!

  Vi har inte några vanliga gungor som vi hade på den förra gården, men barnen verkar inte sakna dem särskilt mycket eftersom det finns så mycket annat att göra. Vi har även en cykelbana och en bensinstation som är väldigt populära. Vi har även en Fia med knuff målad på asfalten där barnen själva får vara spelpjäser.

  Barnen leker med vattenpumpen på gården

  Bildtext: Barnen leker med vattenpumparna som finns på förskolans nya gård.

  Bensinstationen på gården där barnen kan tanka sina bilar.

  Bildtext: en bensinstation på gården där det är väldigt populärt att tanka bilarna.

  Sovvilan har flyttat utomhus 

  En stor förändring för de yngsta är att de nu sover ute på en sovaltan. Det har blivit annorlunda för både vuxna och barn. Tidigare sov barnen inomhus på liggunderlag som förskolan stod för och barnen hade med sig egna kuddar och filtar. På vår nya förskola erbjuder vi liggunderlag och det är kallt ute även sovsäckar.

  Att sova utomhus innebär lite nya rutiner för både barn och personal men vi tycker att vi har hittat en bra rutin för förvaring av sovsaker, bäddning och hur vi organiserar oss när alla barnen ska ut på sovaltanen. Sovvilan utomhus skapar mer utrymme inomhus eftersom vi slipper använda ett rum för sovvila. Vi har också märkt att barnen sover mycket bättre utomhus!

  Bild4.jpg

  Bildtext: Här har barnen sovvila utomhus.

  Vårt torg är vår mötesplats

  En annan nyhet är ju att vi har fått ett torg , som vi skrev om tidigare. Där äter de två äldsta avdelningarna både lunch och mellanmål. Vi serverar även frukost där för alla avdelningar. Det har varit lite svårt att få det hela att rulla på smidigt, men nu känns det som att vi även har hittat en rutin för det.

  På torget finns både mjölkmaskin och en vattensifon (där du trycker glaset mot en bygel för att få vatten/mjölk). Barnen tar mat själva från ett buffébord, det är ingen nyhet för alla eftersom många redan har tränat på det tidigare.

  När vi äter ute på torget behövs inte lika många bord inomhus på avdelningarna och vi kan möblera helt efter de lekmiljöer vi önskar. Vi slipper också matrester på golvet, vilket gör att vi slipper ställa upp stolarna varje dag för städning.

  Så är våra avdelningar uppbyggda

  Alla tre avdelningarna är uppbyggda på samma sätt, med två små lekrum, två stora projektrum, en ateljé och ett allrum med diskbänk och kyl. Vi har valt att ge samma namn till alla rummen på varje avdelning för att skapa en igenkänning när barnen byter avdelning eller hälsar på. Men innehållet i de olika rummen är olika.

  Bild6.jpg

  Bildtext: Ett hörn i Stjärnans rum avdelningen Blå molnet.

  I hörnet ser vi en härlig höstskog där barnen gärna klär ut sig till olika djur, leker med olika leksaksdjur och utforskar hur stubbarna kan rulla. På den gamla förskolan var barnen tvungna att stå på stolar för att kunna titta ut. Men som ni ser på bilden har vi nu djupa fönster som man kan sitta i – så härligt!

  Medskick till er som ska flytta

  • Lägg mycket energi och tid på packningen. Om lådorna är packade med bara en typ av material och ordentligt uppmärkta går det mycket smidigare att packa upp. Då går det att ställa kartongerna i rätt rum på en gång, och det underlättar enormt.
  • Tänk också på att det tar mycket längre tid att packa än vad man tror! Börja rensa innan så ni slipper flytta sådant som ändå aldrig kommer att användas.
  • Kasta trasiga och utdaterade saker och rensa alla pärmar.

  Nu innan sommarledigheten handlar mycket om att landa i allt nytt och förbereda inför hösten. Vi ser alla fram emot höstterminen och alla möjligheter vi har.

  Men först behöver vi en skön ledighet med mycket återhämtning. Det tar på krafterna att flytta, men det har definitivt varit värt det!

  I september kommer Skolfastigheter ordna en invigning för både barn, vårdnadshavare och personal. Vår förhoppning är att något eller några barn får vara med och klippa bandet! Vi kommer berätta om invigningen i september här på bloggen. Hoppas vi ses då!

  Med detta vill vi önska en trevlig sommar!

  Linnéa, Sofie och Helen

  (0)Kommentera
 • Många tankar från barnen

  Lövstalöts förskola2022-05-23

  Bild på flyttkartonger

  Att komma till en ny förskola kan kännas olika från person till person, det gäller både barn och vuxna. Det kan kännas pirrigt, roligt, läskigt, stort eller inte så mycket alls. Det är en helt ny miljö och även om vi har försökt att efterlikna den organisation vi har idag behöver vi ändra vissa rutiner beroende på hur lokalerna och gården fungerar för oss. En av våra avdelningar är en genomgångsavdelning idag, de kommer att få en annan placering i vår nya förskola. De längtar efter att få ett lugn i sin verksamhet när de slipper passerande personal och matvagnar.

  Funderingar från barnen

  Nu när det börjar närma sig har vi sett både större och fler reaktioner hos vissa barn som har börjat förstå vad som ska hända. Några av de äldre barnen har bland annat frågat vad vi i personalen ska göra när barnen har bytt förskola. Då har vi fått förtydliga att vi i personalen också ska flytta med. Då har följdfrågan kommit om vad som händer med de lokaler vi är i nu. Och där har vi såklart svarat helt ärligt, att vi inte riktigt vet vad som kommer att hända här, förutom att lokalerna ska flyttas och renoveras så de kan användas någon annanstans. Barnen funderar kring vad som kan hända på gården när lokalerna flyttats bort. Kan det bli en racingbana, en affär, ett zoo, en parkering till den nya lilla obemannade affären som nyss öppnats? Eller en skateboardpark, cykelbana, lekpark med blommor och träd eller kanske några bostadshus? De yngsta barnen visar inte mycket reaktioner alls, då ”flytt” kan vara ganska svårbegripligt om en inte har erfarenhet av det sen tidigare.

  Återvinning av allt skräp

  Några förskolor har hämtat möbler som vi inte ska ta med oss. Vi har fått en container utanför förskolan där vi har slängt saker och möbler i som inte går att skänka vidare. Tidigare har vi gått till återvinningsstationen som är rätt över gatan med allt skräp som vi har sorterat ut.  

  Så kommer själva flytten gå till

  En flyttfirma kommer hämta möbler och alla saker som vi har packat ner i flyttlådor. Och en av oss i personalen kommer dirigera vad som ska flyttas från vår nuvarande modulförskola och vår rektor Mari Wennberg kommer vara på den nya förskolan och dirigera var alla möbler och flyttkartonger ska vara.

  När vi packar i lådor har varje avdelning en egen färg på märklapparna. Vi har också en färg för kontor, en för förråd och en för Maris kontor. På lapparna skriver vi avdelningens namn, vilket rum sakerna är packade från och eventuellt en kommentar om vad som är inuti. Exempelvis Solen – Ateljé – Flaskfärger & penslar. För att en så här stor flytt ska ske smidigt behövs en tydlig planering och organisation. Vi förvarar alla kartonger och saker som ska flyttas med på den avdelning som vi har stängt. Det är skönt att slippa ha alla dessa saker på avdelningen!

  (0)Kommentera
 • Förberedelser inför nya flytten

  Lövstalöts förskola2022-04-29

  Bild på vår nya förskola
  Bildtext: bild på Lövstalöts nya byggnad.

  Just nu rensar vi i skåp och lådor och i garderober och förråd - både inomhus och utomhus. Vi började rensa lite redan i julas när vi hade färre barn. Men hur mycket skräp kan det rymmas på en liten yta?! Vi har slängt säckvis med material som är trasigt, utdaterat eller som har stått orört i över 10 år.  Det är skönt att få bort mycket skräp och roligt att hitta skatter från förr. Vi har bland annat hittat mycket gammal dokumentation, som exempelvis fotoböcker från 90-talet. En av våra anställda var med på en av bilderna som barn! Det ska bli skönt att börja på noll i garderober och förråd både vad gäller struktur och att faktiskt veta vad som finns var.

  Respons från vårdnadshavare

  Flera vårdnadshavare har sagt att de ser fram emot att deras barn ska få uppleva en ny, spännande och fräsch miljö. Däremot har vi inte fått särskilt många frågor. De frågor vi får har mest handlat om när vi flyttar in. Vår rektor har redan under planeringsstadiet uppdaterat vårdnadshavarna kring hur det går. Informationen har gått ut både via föräldramöten och via unikum. Innan första spadtaget var taget upplever vi att det var fler frågor än nu. Det är förståeligt med tanke på hur lång planeringsprocessen varit..

  Vi har en stor gård idag och är så glada att vi även kommer få en stor gård på den nya förskolan, med träd som ger skugga på sommaren. Många vårdnadshavare har gått med sina barn och tittat in på gården genom stängslet. Det har även vi gjort med alla våra barngrupper. Barnen står gärna och tittar på alla spännande saker som finns på den nya gården och frågat vilken dörr vi ska gå in i.

  Så har vi förberett barnen för flytten

  För att förbereda barnen på flytten har vi gått dit och fotat nya förskolan under byggets gång. Nu när vi närmar oss har vi börjat prata mer om hur själva flytten kommer att gå till. Så fort gården är klar och säker så kommer vi att kunna gå dit och leka på gården innan vi flyttar in i lokalerna. Har vi tur kanske vi till och med kan få komma in på vår avdelning med barnen också. 

  Barnen får själva vara med och packa ner leksaker, eftersom vi tror att det gynnar de i förberedelsen. Vi ser redan nu att barnen är intresserade av att packa och gärna hjälper till. Ett barn kom med förslaget att vi behövde köpa in ryggsäckar till alla barn, så att de kunde bära sina kläder från lådorna till nya förskolan. 

  En av avdelningarna har arbetat med kartor. Då kom det naturligt för de att även titta på planritningen för nya förskolan. De började med att rita upp hur det såg ut på avdelningen som de har nu. Vilka rum har vi här? Var har vi leksakerna? Var sitter dörrar och fönster? Sedan tittade de på planritningen för nya förskolan. Var tror vi att vi går in? Var kan vi hänga av oss kläderna? De har många frågor och vi försöker att svara på alla så gott vi kan. 

  De yngsta barnen har ofta gått förbi förskolan och tagit bilder som de sedan tittat på via projektor och sedan satt upp i hallen så att både barn och vårdnadshavare kan titta. De äldre barnen har inte gått lika ofta men också arbetat på liknande sätt. Vi har också pratat med barnen i både planerade situationer såväl som spontana för att hålla tanken levande hos barnen.

  Arbetet just nu

  Den största utmaningen just nu är att få struktur på vår packning. Vi tycker att det är svårt att veta i vilket rum vi ska ha olika saker i. Vi har inte varit inomhus efter att det har blivit klart och vi kommer även få flera nya möbler som vi inte har koll på. Vi vet inte heller vilka fönster som sitter högt och lågt och vilka möbler som i så fall får plats under dem. Att ha koll på detta innan skulle underlätta inför uppackningen eftersom vi då skulle kunna ha packat saker för varje rum.

  /Sofie, Linnéa och Helen

  (1)Kommentera
Visar 1 - 3 av 16 Visa fler