Livet på förskolan 

Hej och välkommen in till oss på den kommunala förskolan. På den här bloggen kommer du få en inblick i vardagen för barnen och pedagogerna på några av våra förskolor. Först ut är Glimmerns förskola i Eriksberg som delar med sig av arbetet med sina odlingar.

 • Vi kom tillbaka till en vildvuxen trädgård

  Glimmerns förskola2021-09-02

  När vi kom tillbaka efter sommarlovet och semestern möttes vi av en vildvuxen trädgård. Pumpan hade tagit över större delen av vårt trädgårdsland. Då trodde vi att vi skulle få jätte många pumpor men efter att barnen hade undersökt pumpan och räknat så vet vi nu att vi får tre pumpor.

  En vildvuxen trädgård

  En rund grön pumpa

  Så har det gått för våra tomater

  Även våra tomater har vuxit mycket! Vi har hittat tomatplantor på platser som vi inte har planterat dem på. Mystiskt! Tomatplantorna har gett mycket god och smakrik frukt, men när kylan kom smygandes på kvällarna så mognar tomaterna långsamt. Vi har pratat med barnen om hur vi ska få tomaterna att mogna och beslutade oss för att plocka av tomaterna och låta dem mogna i ett soligt fönster.

  Gröna och röda små tomater som ligger på en bricka och mognar

  Paprika i ett litet växthus

  Blommor i trädgården bidrar till pollinering av grönsakerna

  Vi sådde också blommor i vår trädgård i hopp om att locka till oss fjärilar, bin och humlor. Vi behöver ju deras hjälp att pollinera alla blommande grönsaksplantor i trädgården. Det var roligt att se att vi lyckades med det.

  Men det var svårare att fånga en fjäril på bild märkte vi. Flera gånger provade vi men fjärilarna var för snabba för oss. Vi lyckades se en humla som var alldeles gul av pollen men även humlan var snabb. Detta gav oss tillfälle att prata om hur viktigt det är att ta hand om våra insekter för att få frukt och grönsaker.

  Bi som sitter på en lila blomma

  Äntligen dags att skörda våra morötter

  Vi har nu också skördat våra morötter, som barnen har väntat på länge. Barnen har själva sett morötterna sticka upp ur jorden och då insett att de är klara. Den stora dagen kom tillslut och barnen har skördat, tvättat och smakat på morötterna.

  Eftersom vi planterade olika sorters morötter fick vi tillfälle att jämföra smaken. Barnen konstaterades att den som var orange smakade mest och bäst, men vi fick även svar att den blåa moroten smakade blått och den vita moroten smakade juice.

  Nyskördade morötter med blasten på

  Barnen sköljer morötterna

  Någon hade ätit på en morot

  En sak som fångade barnen mycket medan vi tog upp morötterna var en liten morot som någon hade ätit på. Vi började titta närmare på moroten och såg då en pytteliten larv. Barnen tyckte att den var söt och ville att vi skulle plantera honom igen så vi satte tillbaka moroten i jorden med sin larv så den kunde leva vidare i sitt lilla morotshus.

  En barnhand visar upp en larv som åt på en av morötterna

  Det här är sista inlägget från oss på Glimmerns förskola

  Vi vill tacka för att ni har följt med på vår odlingsresa. Det har varit roligt att få dela med sig av vår trädgård med er. Vår trädgård kommer fortsätta leva nästa vår med andra grödor och blommor.

  Vi lär oss mer och mer för varje år och en av anledningarna till att vi fortsätter är att testa nya saker och göra annorlunda. Tyvärr blev det inga vattenmeloner det här året heller men vi tänker inte ge upp. Vi försöker igen nästa säsong, tredje gången gillt!

  Kopplingar till läroplanen för förskolan:

  • Förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar.
  • Förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta.
  • Förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.
  • Förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.
  • Skapa förutsättningar för barnen att förstå hur deras egna handlingar kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.
  (0)Kommentera
 • Glad sommar!

  Förskolan Glimmern2021-07-01

  Det växer så det knakar i vår lilla trädgård. Några barn provsmakade salladen och tyckte att den var god, så vi bestämde oss för att plocka med oss lite in till mellanmålet. Några barn hade sallad på smörgåsen, det var gott! Vi samtalade med varandra och kom fram till att sallad är godare när man har odlat den själv. Tänk att vi kan odla själva grönsaker som vi kan äta till mellanmålet!

  Vi äter egenodlad sallad till mellanmål. Bild på sallad på en macka.

  När vi en dag inspekterade växterna i växthuset såg vi att gurkplantorna hade växt över både basilikan och citronmelissen. Det var vi tvungna att lösa. Så vi fick ta på oss handskar och gräva upp alla plantor för att placera om dem på nytt i växthuset. Dagen efter såg vi att gurkplantorna ser lite ledsna ut, varför gör dem de? Vi provar att ge dem mer vatten och hoppas att plantorna blir glada igen. Vi har sett att två små gurkor har börjat ta form och vi hoppas på fler! Vi har försökt räkna alla blommor, det är lite svårt för det är så många. Vi har lärt oss att alla blommorna har chans att bli gurkor.

  Bild på gurkor som växer på plantorna.

  Det börjar nu närma sig att vår förskola ska stänga för sommaren och vi hinner bara provsmaka sallad innan det blir sommarlov. Vi hoppas på en bra balans mellan sol och regn så vår trädgård få chans att må bra under sommaruppehållet. Några pedagoger kommer att titta till trädgården och vattna vid behov så att vi får komma tillbaka och ta del av vår skörd tillsammans när höstterminen startar. Mest av allt håller vi våra tummar för att vi ska ha en vattenmelon när vi kommer tillbaka.

  Här växer vattenmelon, på bilden ser man en grön växt.

  Glad sommar önskar pedagoger och barn!

  En pallkrage med bland annat basilika och morötter.

  Kopplingar till läroplanen:

  • En positiv framtidstro ska prägla utbildningen. Utbildningen ska ge barnen möjlighet att tillägna sig ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö och till natur och samhälle. Barnen ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig.
  • Förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta.
  • Förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.
  (0)Kommentera
 • Blir det någon vattenmelon i år?

  Förskolan Glimmern2021-06-28

  Vi har gjort ett nytt försök att odla vattenmelon i år. Hittills har vi fått två plantor som vi har satt ut i växthuset. Vi har upptäckt att plantorna växer långsammare i år, vi tror att det beror på att värmen kom senare i år. Tillsammans med barnen återkommer vi i samtal om hur viktig solen och värmen är för våra växter. Vi har ännu inte gett upp, vi hoppas fortfarande på att få en vattenmelon innan sommaren är slut.

  Vattenmelonplanta

  Våra tomater och paprikaplantor har äntligen fått flytta från mjölkkartongerna och ut i pallkragarna. Även här hoppas vi på skörd längre fram i sommar. Vi har planterat paprikaplantor i växthuset också, för vi ville se om det blir en skillnad i växtprocessen jämfört med paprikaplantorna som är planterade i pallkragen. Nu har det gått ungefär en vecka och vi ser ännu ingen skillnad. Men det blir spännande att jämföra längre fram.

  Pojke som planterar

  Vi har odlat så många olika grönsaker och kryddor det här året att vi behövde utöka vår trädgård. Efter att tomat och paprika planterats ut var det dags för pumpa och majs. Vi insåg då att vi inter har någon mer pallkrage till dem. Vad gör vi nu?

  Jo, vi fick helt enkelt gräva upp en liten yta bredvid växthuset. Jorden var hård och vi fick jobba hårt med att hacka och göra jorden mjukare. Pumpa och majs planterades sedan på platsen och vi vattnade mycket. Majsen såg inte alls ut att trivas utomhus och vi var oroliga att vår chans till ett alldeles eget ”majsträd” var förlorad. Men efter ungefär en vecka har nästan alla majsplantorna växt och blivit starka igen.

  majs

  pumpa

   

  (0)Kommentera
Visar 1 - 3 av 6 Visa fler