Pedagogiska pristagare - Sabina inspirerar till rörelse

Sabina Danielssons engagemang för eleverna och yrket ledde till pedagogiska lärarpriset grundskola 2019. Här berättar Sabina bland annat om rörelse i klassrummet och hur hon får alla elever att delta. Tabataövningen i slutet av filmen är en härlig indikator på att hon lyckas.

Vi träffar Sabina i hennes klassrum på Vattholma skola och inleder med att prata om varför hon fick pedagogiska lärarpriset. Sabina tror att hon fick det för att hon är en väldigt engagerad lärare som vill att alla elever ska känna sig trygga och sedda. Hennes engagemang och tydlighet ger engagerade elever. I hennes klasser är alla med.

Efter 20 år som lärare tycker Sabina fortfarande att läraryrket är det bästa jobbet man kan ha. Hon drivs av att få vara en stor del av barnens och ungdomarnas uppväxt.

–Jag vill att de ska minnas de här skolåren och tänka att de hade roligt när de gick i fyran, femman sexan. Det ska vara glada minnen från den tiden, säger Sabina.

Fysisk aktivitet är ett självklart inslag i Sabinas liv och hon leder rörelseövningar i klassrummet varje dag. Dels för att det är viktigt att röra på sig, dels för att eleverna har enklare att koncentrera sig på skolarbetet efter en aktivitetspaus.

–Jag tror att de både vill och behöver röra på sig. Och så går det lättare att tänka den närmaste halvtimmen efter att vi har rört på oss. När jag började som lärare trodde jag att om vi gör en röjig röris här i klassrummet kommer det bli kaos och ta lång tid innan det blir lugnt igen. Men så är det ju inte. Vi kör fem minuter rörelse och sedan går eleverna tillbaka till sina platser och så blir det tyst på en gång, berättar Sabina och fortsätter:

–Inspiration till rörelseaktiviteterna hämtar jag från olika håll. Skolan jobbar med Friskis & Svettis röris och det finns mycket på nätet också. Till exempel är det många idrottslärare som lägger ut korta filmsekvenser som man kan använda direkt. Jag hittar även många tabatalåtar på Spotify och så hittar jag på övningar själv, säger Sabina.

Vi pratar om digitalisering och Sabina berättar att Vattholma skola arbetar enligt en plan. Eleverna har tillgång till Office 365 och har börjat använda vissa av funktionerna som finns där. Programmering ingår också i undervisningen och lärarna använder mycket digitalt diagonsmaterial. Eleverna har tillgång till datorer när de behöver och i Sabinas klass skriver alla elever sitt eget veckobrev varje fredag.

–Vi börjar med att göra en tankekarta tillsammans där vi går igenom vad vi har gjort och vad vi har lärt oss. Sedan skriver eleverna sitt veckobrev i lärloggen i Unikum och jag kompletterar med framåtsyftande information till föräldrarna. Både föräldrarna och jag kommenterar så eleverna ser att det är någon som läser. I min förra klass gjorde vi det här i tre år och det blev väldigt bra på slutet, avslutar Sabina.

Sabina om

att få pedagogiska priset: Det är en bekräftelse på att det jag gör är bra och rätt. Jag blev väldigt glad och stolt över att så många av mina elever och deras föräldrar hade nominerat mig. Och att de har tagit sig tid att skriva snälla saker om mig.

engagemang: I mina klasser brukar jag ofta försöka skapa en vi-känsla. Jag tycker det är väldigt roligt att göra de här lite extra sakerna, som andra lärare kanske tycker är jobbigt. Luciatåg eller julavslutningar. Jag ser det mer som en tillgång. Då får jag chans att få ihop klassen, att vi har ett gemensamt mål och ska prestera något tillsammans. Det blir lite merjobb för mig men i slutändan får jag en klass som är väldigt sammansvetsad och ställer upp för varandra.

rörelse: Jag älskar själv att träna och tycker det är viktigt att både barn och vuxna rör på sig. Därför bryter vi av längre lektionspass med någon form av rörelse varje dag. Det kan vara tabata, en kort joggingtur, cirkelträning eller röris. Det funkar väldigt bra. Barnen blir piggare och så får de in rörelseaktivitet på ett naturligt sätt.

läraryrket: Det är det roligaste arbete som finns. Det är inte många dagar jag är i skolan och inte har roligt tillsammans med mina elever och kollegor. Läraryrket är väldigt fritt och samtidigt väldigt styrt. Men du kan påverka otroligt mycket vad du gör med din klass.

 

Mejla Sabina om du vill veta mer: sabina.danielsson@skola.uppsala.se

Läs om pedagogiska priserna på uppsala.se

Uppdaterad: