Film i skolan

Välkommen in i filmens värld! Genom film får eleverna möta karaktärer från andra tidsperioder, andra livssituationer eller andra delar av världen. Den gemensamma filmupplevelsen kan vara en upplevelse att minnas men också en ingång till fördjupning och samtal kring olika frågor.

Skolbio

Varje termin är alla grund- och gymnasieskolor i Uppsala kommun välkomna på skolbio. Visningarna äger rum på biograf Spegeln, Västra Ågatan 16, och börjar 09.45. Skolbion är kostnadsfri.

Till de flesta filmer finns handledningar med mer information om filmen och tips på hur man kan arbeta vidare med de ämnen och frågor som filmen tar upp.

Aktuella skolbiofilmer presenteras och bokas via Utbudsbokningen.

Har du önskemål om skolbiofilmer? Kontakta kulturiskolan@uppsala.se

Film i klassrummet

Om du hellre vill titta på eller arbeta med film i klassrummet så finns flera tjänster att använda.

  • Filmriket: En webbsida med både tips på hur eleverna själva kan filma och kvalitativa spel- och dokumentärfilmer inom olika teman.
  • NE Play: Strömmande dokumentär- och utbildningsfilmer. Här finns bland annat UR-program som visats i Kunskapskanalen.
  • Swedish Film: Kommunala förskolor och skolor kan genom ett gemensamt licensavtal titta på spelfilmer från många stora filmbolag. Även fristående enheter kan teckna licensavtal för filmvisning. För frågor om licensen, kontakta Swedish Film, info@swedishfilm.se, 08-445 25 50.
  • Fokus Film: Filmcentrums webbsida om film och filmpedagogik för skola och slutna grupper, med möjligheter att köpa filmer för klassrumsvisning.
  • Kamerans ABC: Grundläggande övningar i att använda en filmkamera.
  • En filmhistorisk resa: Lektionsupplägg av Svenska filminstitutet med filmklipp från den svenska filmhistorien. Innehållet riktar sig till åk 7-9.

Susanne Frick

Kultursekreterare
Uppdaterad: