Konst på Kims förskola

Avdelningen Ekoxen på Kims förskola i Luthagen ställer just nu ut målningar och skulpturer på Stadsbibliotekets barnavdelning, Läsfabriken. Barnen har jobbat med en mängd olika tekniker och material. I utställningen finns både självporträtt, kompisporträtt, sockermåleri och skulpturer av ketchupflaskor.

Strukturerat schema gynnar kreativitet

På Kims förskola har man utvecklat ett arbetssätt där varje veckodag har ett särskilt fokus.  Pedagogerna upplever att barnen mår bra av en arbetsmiljö med tydliga rutiner som skapar förutsägbarhet. Strukturen skapar trygghet hos barnen eftersom de vet vad dagen kommer att innehålla.

”Det viktigaste är att barnen blir sedda” säger pedagogen Giggi Sjungare, och menar att de lyckas göra just detta tack vare sitt strukturerade arbetssätt.

kimskonst_beskuren.jpg

Arbetet med estetiska lärprocesser

Varje torsdag jobbar man med konst och skapande på Kims förskola. För torsdagarna ansvarar pedagogen Subhija Basic (Supka) som brinner för konst och kultur. ”Konsten ger friheten att inte kunna göra fel, för det finns heller inget som är rätt.” berättar Supka och menar att en av de absolut viktigaste sakerna man lär sig i livet är kreativitet.

Det är viktigt med rätt förutsättningar för att kunna jobba pedagogiskt med estetiska lärprocesser. ”Barn måste få tid, rum och inspiration” menar Supka. Den stora ateljén och allt material på Kims förskola skapar möjlighet till detta. Genom skapandet vill pedagogerna utmana barnen, inspirera, lära dem att våga tro på sig själva och låta varje barn skapa utifrån sin egen förmåga.

Under läsåret har barnen på Ekoxen hunnit jobba med en mängd olika tekniker och material som de nu visar upp i utställningen ”Konst på Kims förskola”. Det övergripande temat har varit värdegrund, men man har även lyft in andra teman utifrån barnens egna frågor och intressen.

Utställningen

Idén till att göra en utställning föddes i ett samtal med en konstnär i samband med Barnens snöskulpturfestival i Vasaparken. Konstnären tipsade Supka om producenten Julia Sverke på Bibliotek Uppsala. Supka tog kontakt och Julia såg att det fanns tid och möjlighet att erbjuda en plats för utställningen på Läsfabriken.

I vanliga fall nyttjas utställningsytan för Bibliotek Uppsalas egna verksamheter, men man upplåter gärna ytan till exempelvis förskolor när det finns möjlighet. ”Det ska ju vara barnens bibliotek” säger Julia Sverke. Genom att ställa ut på en offentlig kulturinstitution kan barnen visa sina verk för vänner och familj på fritiden och biblioteket når på så sätt nya besökare.

Utställningen av barnen på Ekoxen på Kims förskola pågår till den 17 april på Läsfabriken, Stadsbibliotekets barnavdelning. Varmt välkomna att titta önskar både pedagoger och barn på Kims förskola!

Supka_Giggi_redigerad.jpg

Psst..Vill din barngrupp visa upp ett projekt? Det finns en digital yta på Läsfabriken där det är möjligt att visa upp teckningar eller projekt. Förslag skickas till julia.sverke@uppsala.se. Förslaget får gärna ha koppling till läsande eller berättande. Du kan också alltid kontakta ditt lokala bibliotek om du har en idé på ett samarbete.

Susanne Frick

Kultursekreterare
Uppdaterad: