Mitt formativa klassrum

Här bloggar jag, Maja Back Lakic, om min undervisning som präglas av ett formativt synsätt på undervisning. Jag arbetar som svensk- och engelsklärare på Västra Stenhagenskolans högstadium. Här på bloggen kommer jag att berätta om vad som pågår i mitt klassrum. Välkommen hit! Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar.

 • Betygssättning

  Maja Back Lakic2019-03-19

  Hur sätts betyg?

  Att förklara detta för elever och föräldrar kan vara komplicerat. Jag tycker att Skolverket har gjort ett bra jobb. Du hittar klippet här. Vi har visat det både på föräldramöten och på mentorstiden för våra högstadieelever. 

  Förtydliga unikums matriser för eleverna 

  Jag använder Unikums matriser för att visa vad man blir bedömd på i mina ämnen. Jag har skapar keynote-presentationer (men det skulle såklart gå lika bra med exempelvis PowerPoint) till alla årskurser jag undervisar. VI tittar på dem tillsammans ett par gånger per termin. Jag tycker att det skapar transparens i den summativa bedömningen - vad är markerat i unikum och varför? Om eleverna har det klart för sig så tror jag att de har enklare att förstå sitt eget betyg. 

   

   

   

  (0)Kommentera
 • App-tips för uppläsning av text: Prizmo Go

  Maja Back Lakic2019-03-12

  Ett enkelt sätt att inkludera alla elever är att ha bra och smidiga hjälpmedel för lyssning av texter. 

  Uppläsning på iPhone/iPad

  Ni vet väl om att uppläsning med talsyntes finns i alla Ipads och iPhones? Gå bara in i inställningar,  välj ”Hjälpmedel” och sedan ”Tal” och slå på ”Läs upp markering”. 

   

   

   

   

  Sedan markerar du bara den text du vill ha uppläst och väljer ”läs upp”.

  Jag tycker att den fungerar bra på engelska och ganska bra på svenska. Den funkar dock inte på bilder av text, så då behöver man en annan app. 

  Prizmo Go 

  Det finns en gratis-app som heter Priszmo Go som du enkelt kan använda för att få text på lösa papper eller i böcker uppläst. Det är ju inte alltid som man tillräckligt god framförhållning för att scanna allt. Med den här appen kan man bara fota av texten (du ser blå linjer som visar vad den kommer att läsa) och välj sedan att lyssna. Var bara noga med att du installerat svensk röst (det tar några sekunder och du hittar knappen i höger hörn) för annars kommer den inte att kunna läsa å, ä och ö. 

  Har du fler bra tips kring uppläsning av texter? Skriv då gärna en kommentar. 

   

  (0)Kommentera
 • Snabbutvärdering med Classroomscreen

  Maja Back Lakic2019-03-05

  På den senaste nätverksträffen jag var på blev jag tipsad om att använda Classroomscreens verktyg för "exit-tickets", kallat exit poll. Jag har testat det en del med mina elever nu och jag måste säga att det är väldigt enkelt och effektivt. Så här kan det se ut efter en lektion: 

  Bild av en exit pull med classroomscreen

  Du hittar verktyget längst ner i höger hörn på din Classroomscreen (det är två gröna och röda små staplar). 

  Du kan själv ändra frågeställningen så att den passar det du väl mäta. Jag ställde mig vid dörren när lektionen var över och hade iPaden framför mig och så fick de trycka på den, ungefär som på en flygplats. 

  Tidigare har jag ofta använt mentimeter för att mäta kunskapen i början och slutet av en lektion eller ett arbetsområde, och det tycker jag nog vinner över detta, men just för att snabbt utvärdera lektionen så måste jag säga att detta är väldigt smidigt. Man har ju ofta en magkänsla kring hur lektionen gick, men det är ju inte så säkert att man har rätt. Dessutom är det en vinst i sig att eleverna får dela sin uppfattning med dig och på så sätt göra sin röst hörd. 

  (0)Kommentera
Visar 1 - 3 av 5 Visa fler