Rörelse och läsning

Ulrika Håkansson Kallin30 november 2020

Skolverket skriver att det är hela skolans ansvar att eleverna rör på sig, inte endast lärarna som undervisar i idrott och hälsa. Precis på samma sätt är det med litteracitet, det är hela skolans ansvar att arbeta språkutvecklande. På Bergaskolan har Markus, som både undervisar i idrott och hälsa och hem- och konsumentkunskap, och jag Ulrika, skolbibliotekarie samarbetat under höstenDet har blivit många roliga och lärorika lektioner. Tack Markus och alla elever för att jag har fått delta på era lektioner! Här kommer några exempel på vad vi har gjort. 

När det var Skoljoggen så hade vi ett popup bibliotek med oss till skogen, mycket uppskattat. 

 

Under Barnboksveckan satte vi upp fina bilder på olika författare som  Mitt digiloga klassrum  delar med sig avSedan gällde det att vara snabbast fram till författaren när vi sa en boktitel. Det blev en väldigt rolig utmaning och helt nya elever klev fram och tog plats på idrottslektionen.

 

Vi har även veckans idrottare uppsatt på väggen vid idrotten, här försöker vi visa på mångfald och olika typer av idrotter. 

Markus har börjat boktipsa på sina lektioner, allt för att vi ska få fler elever att bli intresserade av läsning. Läsande förebilder behövs även utanför biblioteket. 

 

  

 

Här kommer lite olika länktips som vi använder oss av. 

Skolverket ger här tips och inspiration till mer rörelse i skolan. 

Generation Pep har massor med inspiration och tips. 

Lärarhandledning till Värsta bästa hälsan av Maria Dufva. 

Balanserade barn har rörelsepauser som ni hittar här. 

Brain breaks från Pedagog Malmö. 

Kort föreläsning med Anders Hansen från Pep Forum 2017. 

Alex träning har dagens övning som fungerar bra som rörelsepaus i klassrummet. 

(0)Kommentera

Kommentarer(0)