En kort summering av året som gått och vi blickar framåt

Anita och Josephine29 maj 2023

Hej igen!   
 
Nu har det gått drygt ett år sen vi startade vårt uppdrag.  
Vi har fått lära oss många nya saker under resans gång och vad som har blivit särskilt viktigt är att vi behöver vara flera som bär informationen och jobbar för fler barn i förskolan.  
 
Öppna förskolans betydelse 
Det som tidigt stod klart för oss, var öppna förskolan betydelse för att barn börjar i förskola. Vi ser öppna förskolan som en inkörsport i det svenska skolsystemet och därför är det viktigt för oss att fortsätta hitta bra samarbetsformer med den öppna förskolan. När familjerna väl har kommit till öppna förskolan, vill vi att informationen om förskola ska finnas där hela tiden i verksamheten. En stor del av vårt jobb blir att informera om öppna förskolan och deras verksamhet men även se till att information om förskolan finns tillgänglig i öppna förskolan.  
 
Vad har då varit mest framgångsrikt under året?   
Vårt direkta svar blir; de personliga mötena med samtal och information. Det kan exempelvis handla om när vi står utanför affärer, besöker SFI (svenska för invandrare) eller ett kvinnokafé. Då kan vi på ett mer personligt plan gå in i samtal där vi möts i olika erfarenheter.  
 
Ge ökad kunskap om vad förskolan är  
Vi har även mött vårdnadshavare som redan har barnen i förskola, men som inte riktigt vet vad förskola är. Det känns viktigt att vårdnadshavarna får kunskap om förskolan, så att de vet vad det är de tackar ja eller nej till, samt att de förstår vilken betydelse som förskolan kan ha för deras barn. Exempelvis bidrar en plats för barnet i förskolan att tidigt utveckla det svenska språket, som är en viktig grund för kommunikation och lärande. 
 
Vi brukar gå igenom hur en dag på förskolan kan se ut och vi tar även upp olika begrepp som används i förskolan. Det ger en större kunskap om vad förskola är. Det kan vara begrepp som introduktion, lämning/hämtning, lärmiljöer/lärgrupper, utforskande, skolförberedande, UNIKUM m.fl. Vi upplever att vår föreläsning ger svar på många av vårdnadshavarnas frågor kring förskola.  
 
Stort gemensamt engagemang 
Det som överväldigat oss i samarbetet med andra verksamheter är som vi tidigare sagt, det stora gemensamma engagemanget! Alla vill vara med och bidra med sina kunskaper, erfarenheter för att ge barnen en bra start i livet. Vi kan som exempel nämna bostadsföretag som bjudit in oss att vara med i deras aktiviteter för boende. Eller biblioteket som deltagit med bibliotekscykeln när vi stått utanför affärer och informerat tillsammans.  
 
Det här stämmer väl överens med hur vi ser på uppdraget, att vi alla behöver hjälpas åt tillsammans, för att skapa bra förutsättningar för barnen att lyckas hela vägen från öppna förskolan till gymnasiet. 
  
Hur tar vi tillsammans emot vår målgrupp på bästa sätt?   
Skolverket har givit ut en broschyr med “information till dig som i din profession möter vårdnadshavare med barn i förskoleåldern”. Viktigt att den informationen får spridning där. Ni kan hitta den via QR-koden nedan. 

QR kod  
 
Det blir viktigt att skapa en länk mellan BVC och förskolan och där kan ”förskolelotsar” vara den länken. En förskolelots tänker vi är personer som tar med vårdnadshavare på besök till förskolan och möter en pedagog i förskolan som tar emot och visar verksamheten.  
 
Hur går våra tankar framåt?   
Vi behöver fortsätta och fördjupa vårt samarbete med familjecentralerna, för att hitta fram till vår målgrupp. I familjecentralerna ingår BVC, öppna förskolan och familjeenheten.  
Vi behöver hitta vägar till samarbete mellan familjecentralerna och förskolan. Tydliggöra vilken samverkan som redan finns och som fungerar väl och spinna vidare på det. Synliggöra vad som kan utvecklas och prova nya sätt för samverkan. 
 
Öppna förskolan har ett tydligt uppdrag i sin verksamhet att informera om förskolan. Det blir också viktigt att informationen om förskolan sker med jämna mellanrum under hela året.  Antagningsenheten kan kontinuerligt komma ut till öppna förskolan och informerar kring hur en ansökan till förskola går till.  
 
Vi kommer fortsätta med att vara ute och möta upp vårdnadshavare på olika ställen i vårt samhälle med att dela med oss av information om förskolan, exempelvis utanför affärer. Våra påbörjade samarbeten med ideella sektorn, bostadsföretag, biblioteket m.fl. ska fortsätta och även utvecklas.  
 
Nu lägger vi upp planerna framåt, för samarbeten i höst!   
Vi ses!  
 
Josephine och Anita 

(0)Kommentera

Kommentarer(0)