Värdegrundsarbete i Emilias klassrum

Jag heter Emilia Friberg och jobbar som högstadielärare på Västra Stenhagenskolan. Jag undervisar i svenska och samhällsvetenskapliga ämnen, men är även behörig att undervisa i svenska som andraspråk. Jag har varit yrkesverksam som lärare sedan 2016. I min blogg kommer jag att fokusera på vikten av värdegrundsarbete och att vara öppen för att ständigt låta det genomsyra ämnesundervisningen både här och nu, men även i det mer långsiktiga arbetet.

 • Ingen minns en fegis

  Emilia Friberg2024-03-26

  För några veckor sedan var jag och idrottslärarna tillsammans med min klass i Hammarskog på isdag med Naturskolan. Eleverna hade såklart möjlighet att välja bland ett flertal aktiviteter men huvudnumret var att bada isvak. 12 av 23 elever i klassen valde att bada vilket jag var väldigt imponerad av. Jag hade själv aldrig testat att bada isvak så jag tänkte varför inte. Det må vara läskigt men jag vill ändå testa.

  När jag väl hade hoppat och var där i det kalla vattnet innan jag simmade upp till ytan så var det som att ett frö till en tanke såddes i mitt huvud. Att hoppa i den där isvaken var en utmaning för mig men det påminner mycket om de utmaningar som jag ibland ”tvingar” eleverna till inom ramen för min undervisning särskilt när vi arbetar med värdegrundsfrågor eller tabubelagda ämnen.

  De kanske inte alltid vill bli frontade med frågeställningar eller ämnen som är i deras varma och trygga comfort zon. Ibland behöver en även vara modig och utsätta sig för det iskalla vattnet som i den här metaforen. Det kan vara tufft och kanske inte alltid det som en helst av allt vill göra. Däremot i det långa loppet så kan en känna sig stolt. Att våga testa nya åsikter och tankar visar på mod, ett väldigt stort mod, trots att en känner sig som Bambi på hal is.

   

  De ska ta över världen

  Mina elever är modiga som vågar ifrågasätta oskrivna sanningar, stigman och ibland även auktoriteter. De inspirerar mig särskilt när de vågar tänka utanför boxen och för mig som lärare blir det väldigt tydligt att de växer. Det går att likna vid vad Laleh sjunger i låten Goliat ”ni ska ta över världen” och när de gör det så ska de vara demokratiska samhällsmedborgare som vågar tänka kritiskt.

   

  Den våghalsiga mentorn

  Ingen minns en fegis så jag hoppade i isvaken vilket går att se på mitt instagramkonto @larare.emilia för den som är intresserad. https://www.instagram.com/reel/C4tQNqesSXU/?igsh=bWV4YWQ5MHZoeHQz

   

   

  Foto: Carlos Sarthou Ferrari

  (0)Kommentera
 • Prideflagga som samtalsstartare

  Emilia Friberg2024-03-05

  Att arbeta med värdegrunden även utanför klassrummet

  Värdegrundsarbete ska ske både i och utanför klassrummet går det att läsa på Skolverkets hemsida (https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/arbeta-med-forskolans-och-skolans-vardegrund). Vidare skriver Skolverket att ”du och dina kollegor tolkar och omsätter värdegrunden tillsammans med barnen och eleverna”. Det här arbetet kan ju givetvis ta sig i uttryck på olika sätt.

   

  Min lärarvagn

  När jag började på Västra för snart 1,5 år sedan så var jag väldigt nöjd med att jag skulle få en egen kontorsvagn. På vagnen förvarar jag sådant som jag behöver i min dagliga undervisning när jag förflyttar mig mellan olika de olika hemklassrummen för klasserna som jag undervisar. För att underlätta mitt arbete så försöker jag hålla ordning på vagnen då både jag och eleverna behöver kunna hitta saker på den.

   

  Under sommarlovet så köpte jag en trälåda där jag förvarar white board-pennor, mina glasögon och annat som jag behöver ha lättillgängligt. En naturfärgad trälåda är ju dock inte så inspirerande så jag målade den. På den sida som är framsida så målade jag en prideflagga i syfte att poängtera alla människors lika värde och att det inte spelar någon roll vem du älskar eller vem du är.

   

  Samtalsstartare som provocerar vissa men får andra att känna sig sedda

  Att det är en prideflagga på min lärarvagn gör att det blir många samtal med elever. Både elever som jag undervisar i princip dagligen men också med andra elever på skolan. En del elever blir provocerade av den, en del ställer nyfikna frågor, medan andra är tacksamma för att jag ser dem och vet att de har en allierad i mig.

   

  Tänk vad lite färg på en trälåda kan göra och vad många samtal kring värdegrunden som jag skulle gå miste om utan den.

  (0)Kommentera
 • Har jag blivit en ”lärarinfluenser” som bloggar om värdegrundsfrågor?

  Emilia Friberg2024-02-06

  Jag är inte en särskilt aktiv användare på X (tidigare Twitter). Det finns många lärare och andra inom skolans värld som är betydligt mer frekventa användare än vad jag är, trots det så har jag ändå noterat att diskussionerna kring lärare och skola ofta går het.  
   
  Under förra året så läste jag flertalet inlägg kring lärare som inte prioriterar ”riktig undervisning” utan i stället fokuserar på värdegrundsfrågor. Det blir en del i jargongen att den som prioriterar värdegrundsfrågor bidrar starkt till den så kallade flumskolan. Det kastas till och med etiketter om ”lärarinfluensers”.  


  Måste det alltid vara varken eller? Kan det inte vara både och?

  Allt blir ju vad en gör det till men mitt mål med min undervisning är att värdegrundsarbetet ska vara en inkluderad del av min vanliga undervisning. Ibland är det så enkelt att de texterna som vi läser på svenskan är kopplat till frågor som rör ett dilemma eller huvudkaraktärer som bryter på normen. Idag hade åttorna läsförståelseprov i svenska. En av texterna på provet var en novell där huvudkaraktären är homosexuell och dikter som ifrågasatte kvinnorollen i heterosexuella relationer. I det här fallen blir det ju en kombination av läsförståelse och värdegrund, där det var läsförståelsen som var i fokus.  
   
  Ni som har läst min blogg tidigare har ju kunnat läsa om att jag ibland tar avstamp i värdegrunden och aktuella frågor antingen på skolan eller i samhället när jag planerar och utformar min undervisning. Eleverna tvingas då att reflektera över saker som sker runtomkring dem och det blir då värdeskapande lärarande.  

   
  Det personliga varumärket

  Vi lever i ett samhälle där det personliga varumärket blir allt viktigare och vi vill hitta profiler som vi kan identifiera oss med. Det är en verklighet som även påverkar oss lärare även om vissa kanske vill att vi ska framstå som oberörbara.  
   
  Jag skriver, föreläser och är aktiv på sociala medier i min yrkesroll för att jag hoppas att jag har något som jag kan bidra med. Mitt syfte med det är inte att bli en så kallad ”lärarinfluenser”. Lärarjobbet är ingen popularitetstävling och det är inte heller det som avgör vem som är en yrkesskicklig lärare.  
   
  Ni får själva avgöra om det är en lärarinfluenser som ni ser på bilden eller bara en lärare som följde fotografens instruktioner? 


  Fotograf: Göran Ekeberg  

  (2)Kommentera
Visar 1 - 3 av 12 Visa fler