Tankar efter föreläsning

Emilia Friberg1 april 2025

Jag var tillsammans med andra lärare och rektorer i kommunen och lyssnade på en föreläsning med universitetslektor Fredrik Zimmerman från Högskolan i Borås. Hans föreläsning heter Så får vi fler pojkar att lyckas i skolan.  
 
Redan tidigt under föreläsningen så utmanade Zimmerman föreställningen om att pojkar som tar avstånd från skolan och skolarbetet ökar i status. Den här gruppen beter sig ”självhandikappande” för att hantera sin egen oförmåga. De är helt enkelt rädda för att anstränga sig och sedan misslyckas, så då blir det en strategi att inte ens försöka alls. Den här typen av strategier etableras så tidigt som i årskurs ett och två i grundskolan och i vissa fall kanske redan ännu tidigare. De straffar helt enkelt ut sig själva och frön om en negativ självbild slår rot.  


 
Det som gynnar pojkarna gynnar även flickorna 


Budskapet till oss som satt i publiken var tydligt. De insatser som gynnar pojkar gynnar alla elever. Ett budskap som jag som lärare kan känna igen från när vi pratar om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt eller det som gynnar med elever med NPF-diagnoser. Det som gynnar den grupp som presenterar sämre gynnar alla elever.  


 
Vad pojkar behöver för att lyckas i skolan? 


Framgångsfaktorer för att få pojkar att lyckas i skolan är enligt Zimmerman och andra forskare: 
Studieteknik: Hur ska eleven göra när den får en uppgift som den inte förstår? 
Kognitiv avlastning: Tydlig struktur för undervisningen så att elevens arbetsminne inte blir överbelastat.  
Jobba uppsökande som lärare: Har eleven verkligen förstått uppgiften? 
Fokus på språkutveckling: Språket är det viktigaste verktyget för att förstå uppgifter i alla skolämnen.  
 
Zimmerman underströk även i föreläsningen att den viktigaste faktorn för att eleverna ska lyckas eller inte är läraren.  


 
Vidare frågor från bloggarens sida 


Utifrån den här bloggens värdegrundsprofil så fick jag även en del vidare frågor. Jag funderar särskilt kring maskulinitetsnormer och hur vi kan arbeta för att minska machokulturen och stärka jämställdheten. Jag antar att jag får sätta upp Zimmermans nya bok Pojkars värld – hur föreställningar om maskulinitetsnormer påverkar viktiga jämställdhetsfrågor och pojkar i skolan min läslista.  
 
Att vi måste vända trenden att pojkar halkar efter i skolan är uppenbart. Däremot behöver vi även kunna hålla en tanke till i huvudet samtidigt som är att vi lever i en värld med starka patriarkala strukturer. Jämställdhetsarbetet behöver ske på flera fronten samtidigt.  

(0)Kommentera

Kommentarer(0)