Tips till dig som ska ha VFU

Maja Back Lakic16 mars 2021

Jag fick frågan på mitt instagramkonto @mittformativaklassrum om jag hade några tips till den som ska ha VFU, och det klart jag har! Här kommer dem:  

️ Hör av dig till handledaren innan praktikens start. Presentera sig själv och berätta om dina ämnen och din inriktning. Fråga vad klassen/klasserna ska jobba med under din VFU. På så sätt så får du en liten tjuvstart och handledaren får ett gott intryck av dig. 

️ Samla både analogt och digitalt material som en hamster under praktikperioden. Sortera i en pärm och/eller i mappar efter olika ämnen och passande årskurser. Du kommer att tacka dig själv den dagen du ska ha VFU igen eller börja jobba.

️ Vem sa att det är fult att härmas? Det är smart att härmas! Iaktta din handledare vid praktikens början. Vad gör handledaren som gör att det funkar bra? Hur startar hen lektionen? Avslutar? Anteckna. När det är din tur så härmas du. Du har en sak till att vinna på detta, nämligen igenkänning. Eleverna kommer att känna sig trygga och det bidrar i regel till studiero.

️ Med en tydlig planering i punktform på tavlan/projektorn så har man grunden för en bra lektion. (Jag älskar classroomscreen.com!) Ha en tydlig start där du går igenom mål och planeringen. Variera mellan olika typer av aktiviteter under lektionen. En bra tumregel är att eleverna orkar lyssna ungefär lika många minuter som de är gamla, sen behöver de göra något mer elevaktivt. Glöm inte att avsluta. Återkoppla till målet. 

️ Undvik inte läromedel. En del tror att man måste skapa allt material själv för att lyckas väl med sin praktik. Det stämmer inte. Att välja ut rätt saker och sätta ihop det till bra lektioner är minst lika rätt.

️ Lägg ner tid på planeringen! Helt ärligt så kommer du aldrig att ha så mycket tid till planering som du har just nu, så nyexade du kommer att tacka dig själv för att du gjorde så bra läsförståelsefrågor till just den där boken, en så snygg och pedagogisk PowerPoint om internationella kvinnodagen eller letade upp massor av bra elevexempel på argumenterade texter. Sortera in i dina mappar så är det bara att plocka fram det nästa gång du behöver det.

️ Har du kloka kursare? Det klart du har! Man behöver inte göra allt själv, utan dela med er till varandra av era bästa planeringar och tips. Skapa en gemensam kanal någonstans där ni lätt kommer åt allt.

️ Att vara student ute på VFU är jobbigt ibland. Det kan vara stressigt, nervöst och man kan känna sig ganska osäker. Se till att prata med andra studenter om detta. Träffas, om möjligt, och ha en liten AW. Om det inte är möjligt så ha den digitalt. Man behöver ventilera alla sina intryck. (Glöm inte bort sekretessen bara.)

️ Gå på lektioner! Dels kan du säkert få besöka andra lärare än din handledare som har samma ämne som du, men man kan också ofta få ut mer än vad man tror av att besöka klassrum där eleverna har andra ämnen än dina. Det kan vara någon lärare som har massor av bra knep för att öka delaktigheten eller som använder digitala verktyg på något smart sätt. Ha stora öron och ögon och om du får nys om något spännande; bjud in dig själv!

️ Använd din handledare. Det är din handledares jobb att lära dig, och lärare älskar ju att lära ut, så ställ frågor och be om hjälp. Se till att ni har en fast mötestid som står med i ditt schema så att du inte måste jaga hen mellan kaffeautomaten och toaletten. Berätta vad du har för förväntningar. Det kan du exempelvis göra genom att låta handledaren läsa din studieplan.

️ Har du fått en handledare som inte gör sitt jobb? Om det inte fungerar så måste du ta hjälp. Vänd dig till universitet eller högskolan. Du har rätt till handledning, annars är det inte utbildning.

️ Våga testa saker! Det är okej att misslyckas. Man lär sig av sina misstag bla, bla, bla. Det här vet du redan egentligen. Du har säkert läst det i någon bok om elevernas inlärning. Det gäller oss också. Ta vara på att du faktiskt har en erfaren blivande kollega i rummet som kan hoppa in om det behövs. Du har alltså fallskärm, så hoppa! 

BONUS-TIPS:

️ Kan man vikariera på din skola? Skriv upp dig som vikarie! Du känner elever och lärare, har redan koll på skolans regler och hittar. Det klart du ska komma tillbaka och tjäna lite extrapengar på detta.

 

Lycka till! 

 

(0)Kommentera

Kommentarer(0)