Mitt formativa klassrum

Här bloggar jag, Maja Back Lakic, om min undervisning som präglas av ett formativt synsätt på undervisning. Jag arbetar som svensk- och engelsklärare på Västra Stenhagenskolans högstadium. Här på bloggen kommer jag att berätta om vad som pågår i mitt klassrum. Välkommen hit! Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar.

 • En vitaminshot på Blåsenhus

  Maja Back Lakic2023-09-19

  Annika Andersson och jag har, på grund av att vi tillsammans ska leda Lärarnätverket denna termin (ni är väl med?!), fått äran att representera Uppsala kommuns grundskolor i en forskningscirkel på Uppsala Universitet. Cirkeln ska handla om lärare som leder lärare, men det exakta innehållet ska vi vara med och forma. Det är alltså ingen utbildning vi ska gå, utan vi ska lära tillsammans.

  Första träffen var i onsdags och vi var 8 lärare och en forskningsledare som pratade ledarskap i tre timmar. Det slår mig hur sällan vi lärare får prata till punkt. Tänka efter. Göra något klart. Göra en avstickare. Det är sak som jag redan nu känner att jag fått med mig från forskningscirkeln. Jag ska därför på momangen sluta försöka klämma in så mycket som möjligt vid varje tillfälle vi kollegor ses. Vi behöver få slippa vara effektiva ibland. Annars går man aldrig på djupet. Dessutom kan det vara svårt för den som ny att hänga med om allt är implicit. Kvalité framför kvantitet!

  En annan viktig påminnelse var att det tar 6-7 år att förändra något i en organisation. I vår bransch hoppar vi ofta på nya saker, och det nya ska helst ha skett igår. Ofta kommer ”det nya” uppifrån. En av mina gamla rektorer brukade säga nu ska vi reagera innan vi agerar. Det ska jag rabbla för mig själv som ett mantra. Det är viktigt att lyssna in om alla ska vara med på tåget, och om inte alla är med på tåget så kommer vi inte framåt. Hur goda idéer och goda intentioner vi än har.

  Det ska bli väldigt intressant att se var vi hamnar vid Forskningscirkelns slut. Vad kommer jag att lära mig? Det känns spännande och inspirerande. Lite lyxigt. Nästan pirrigt.

  (1)Kommentera
 • Enligt vem?

  Maja Back Lakic2023-05-17

  Just nu grunnar jag mycket på det som nog många lärare tänker på just nu; AI och hur det påverkar mitt jobb. Vems text är det jag bedömer? Har min elev skrivit detta? Vad händer med källkritiken och källhanteringen när en AI kan ge dig svar på de flesta frågor?   


  Hur ska jag som högstadielärare förhålla mig till det här? Vad ska jag lära mina elever? Det snurrar i min skalle.  


  Mina elever har naturligtvis som alla andra hittat chat GPT och plockar friskt information och hela texter därifrån. Vi får in komplicerade, självsäkra och väldigt informationstunga texter. Se till att testa själv för att få en djupare förståelse av hur det fungerar.  


  Informationen är sammanställd av allt som finns på internet och ingen specifik källa kan anges, enligt Chat GPT. Svaret på frågan kring var informationen är hämtad blir ofta ”Min kunskap baseras på den information jag tränades på fram till september 2021”. Det blir alltså lite som motsvarigheten till ”hört på stan”. Det bara är så. Det här kan vi dra nytta av! Se till att dina elever inkluderar sina källor i texten genom att exempelvis skriva ”enligt…”.  


  AI-teknik kan vara användbart för att underlätta vissa aspekter av lärandet, till exempel automatisk rättning av stavfel eller grammatiska fel, men det kan inte ersätta äkta förståelse och kunskap.  


  Än så länge är det ganska enkelt att identifiera information från AI eftersom den ofta har ett informationstungt, avancerat och delvis felaktigt svar. Ibland förekommer också en del irrelevant information. Det krävs alltså ganska goda förkunskaper för att kunna använda AI i sin egen text, men vi får nog räkna med att den artificiella intelligensen blir smartare och smartare och det gör vårt jobb som lärare svårare, eller kanske bara annorlunda. Jag antar att folk resonerat likadant om kameror och datorer en gång i tiden.  
  AI Text Classifier (https://platform.openai.com/ai-text-classifier) är osäker på om jag skrivit denna text.

  Kan du nu gissa vilket stycke jag inte skrivit? 

  (2)Kommentera
 • En lista med saker som jag trodde att jag hade glömt

  Maja Back Lakic2023-04-26

  Första dagen tillbaka på jobbet var överväldigande. Hur gör man egentligen? Var är alla mina grejer? Men sen klev jag in till 9A och insåg att det här kan jag ju faktiskt, även om jag är lite ringrostig, och jag tycker ju att det är kul att vara i klassrummet. Första lektionen blev helt okej. Andra kanske lite bättre. För varje lektion kom jag på en sak till som jag brukade göra. Här kommer därför en lista sju byggstenar till lektioner för en tydlig och engagerande undervisning:

  1.     Classroomsscreen

  Kan det bli tydligare än med classroomscreen? Vad man ska göra och hur man förväntas bete sig ger bra grundförutsättningar.

  2.     Högläsning

  Så mysigt och så nyttigt. Ibland en ingång till att prata om svåra saker. Ibland bara ett bra sätt att komma in i rätt stämning. Varva ner. Dessutom visar du hur viktigt och roligt det är med läsning.

  3.     Mentimeter

  Vill du veta vad de kommer ihåg från igår? Gjorde förra terminen? Redan har koll på? Lärde sig under just denna lektion? Mentimeter är oslagbart. Det blir överskådligt och snyggt.

  4.     Quizlet

  Nu ska vi öva brepp, och det ska bli roligt! Du kan låna andras listor eller skapa egna. Dessutom kan man få till samarbete med Quizlet Live utan du behöver skapa grupper eller lyssna på tjafs om vem som vill jobba med vem. Det går så fort att det bara är att köra.

  5.     Brian breaks

  Våra hjärnor behöver vila ibland. Låt den göra det. Här finns en lista med tips: https://aktivapauser.com/bilder-brainbreaks/ (Testa spelande fingrar!)

  6.     Forms

  Man får så snabb överblick när man samlar in svar från eleverna med Forms. De går snabbt att skapa och det går fort att bläddra igenom det eleverna skickat in. Dessutom brukar jag visa klassen vad alla eller några skrivit, för att de ska få lära av varandra. (Det gör jag i regel anonymt och bara om jag sagt att jag ska göra det.)

  7.     Exit ticket

  Nu är lektionen slut. Hur var den? En analog radpå en post it lapp, classroomscreens verktyg för det eller mentometer funkar alla enligt min erfarenhet. Har du förstått det nya begreppet vi gick igenom idag? Eller vill du kanske bara fråga om arbetsron? Min erfarenhet är att om man gör det kontinuerligt så får det effekt, eftersom det ökar elevernas medvetande.

   

  Nu börjar jag bli varm i kläderna och redo att testa nya saker. Vad har jag missat? Hör gärna av dig på Insta @mittformativaklassrum.

  (3)Kommentera
Visar 1 - 3 av 46 Visa fler