Ed´s show, klassens egen debattshow
Här fortsätter mitt återgivande av hur det gick med elevernas olika projekt, då de fick delta i planeringen av några olika områden som vi skulle jobba med under terminen.
Det var fyra elever i klassen som nappade på att göra något av området argumentation i svenskan, då jag erbjöd dem att hjälpa mig att ansvara för terminens planering.
Gruppen kom genast på att de skulle ha ett debattprogram i form av en där deltagarna skulle utmana någon annan, i en debatt och allt skulle avslutas med en final, där vinnaren skulle utses. De hann rita ett fint slutspelsträd och lagt in namn, när jag kände att vi behövde diskutera hur det hela skulle fortlöpa. Jag förklarade hur svårt det skulle bli för dem att avgöra vem som vann varje match och att man kan tycka olika som ”domare”. Kanske skulle det bli konflikter kring dessa beslut. Eleverna var inte sena att hålla med mig och vi gjorde några ändringar i planeringen.
Gruppen fördelade roller. Det behövdes programledare, filmare och redigerare. Dessutom ville de även vara med själva och argumentera. Gruppen satte tillsammans med mig ihop tydliga instruktioner till de ”tävlande”, sen var arbetet för alla deltagande i gång. På svensklektionerna, där vi tidigare på terminen hade jobbat med argumenterande texter, började argumentationerna ta form. Det fanns många olika områden och alla var mycket relevanta och förankrade i verkligheten. Den här gången behövde inte eleverna lägga någon vikt vid själva dokumentet, utan bara skriva stödord för sitt framförande. Däremot gick vi igenom hur en god talare agerar. De skulle försöka att, inte titta ner i pappret, tala fritt och verka engagerade i sina argument. Vikten av att koppla till känslor hade vi också pratat om.
Instruktioner för argumenterande
Efter ett antal lektioners träning, startade programinspelningarna. Vi hade möjlighet att vara i ett intilliggande rum, och eleverna kunde gå i väg två och två och genomföra sina debatter medan den ansvariga gruppen, som hade delat sig i två grupper, för att inte förlora så mycket övrig lektionstid, tog emot och genomförde inspelningen.
Två av eleverna i gruppen åtog sig redigeringsjobbet och i förra veckan var det dags. Filmen var klar och vi skulle titta. Jag hade nu fått uppdraget att avgöra vem som var vinnaren. Detta blev ett alldeles för stort och svårt uppdrag och vi fick ta ett möte igen. Vi bestämde att en lämplig väg skulle vara att först utse de nominerade deltagare och därefter rösta på de med flest nomineringar . Filmen blev 30 minuter lång och gruppen hade lagt in roliga giffar mellan argumentationerna, vilket gjorde att man kunde ladda om mellan argumentationerna. Ämnen som eleverna argumenterad om var exempelvis: ”Hundgård i Knutby”, ”Bodyshaming”, ”Mer idrott på schemat”, ”Prata mer om psykisk ohälsa”, ”Basketträning i Knutby”.
Den stora dagen då filmen skulle presenteras fick klassen instruktionen att direkt efter ”programmet” göra en nominering. Den gjorde de i en Formsenkät som två av eleverna i gruppen gjort. I sin nominering skulle de ta hänsyn till innehåll, argumenterande frågor och svar samt framförande. Dessa nomineringar kollade undertecknad och presenterade dem sedan dagen därpå, då eleverna fick rösta på de fyra med flest nomineringar. Nomineringarna var mycket väl skrivna och det märktes att eleverna verkligen hade ansträngt sig för att ta rätt beslut. Det fanns inga tendenser till ”kompisröstning”. Jag lät eleverna rösta på menti och presenterade därefter resultatet. Segraren vann med 50 procent av rösterna och förärades med stor ära och stolthet och med en klubba (som alla andra fick också).
Projektet med argumentation är nu avslutat och jag summerar. Eleven som vann är en elev som inte gärna pratar in för gruppen, men eftersom det bara var ett fåtal i rummet kunde hon släppa loss och vi fick se säker och stark person som stod för sin åsikt. Vid elevernas nomineringar lärde de sig att verkligen granska de egenskaper som krävs för att man ska göra en bra argumentation, och säkert också återkoppla sin egen prestation. Eleverna som planerade, utförde, ansvarade för det här projektet tränade sig bland annat i samarbete, att tänka framåt, tänka om, och att anpassa sig efter deltagarna. De här lektionerna var stunder som skapade motivation och passade jättebra att varva med andra svensklektioner, som var betydligt mer styrda. Eleverna har fått lära sig mer som sig själva som del i något större då de med stöd av mig har lyckats genomföra. Själv lärde jag mig massor, bland annat hur viktigt det är att vara närvarande som lärare och tänka efter före, så att man kan ge eleverna de bästa förutsättningarna att lyckas i både planering och utförande.
Elevdelaktighet är att ständigt utvecklas tillsammans i klassrummet, både elever och lärare.