Världens finns här

Magnus Myrberg21 maj 2024

I mitten av maj brinner det i skolans knutar. Det som inte blivit gjort hittills under terminen eller läsåret behöver klämmas in eller prioriteras bort. Bedömningar ska summeras och betyg sättas. Samtidigt börjar jag höja blicken och spana framåt.

Under kommande läsår är jag bland annat sugen på att testa konceptet Världen finns här i HKK-undervisningen. Genom Världen finns här skapas möten mellan elever i grundskola/gymnasieskola och vuxna som studerar sfi/sva. Dessa möten ger barn och ungdomar personliga erfarenheter av världen i kombination med kunskaper kopplade till läro- och kursplaner. På samma gång får vuxna som är nya i Sverige träna svenska i ett motiverande och meningsskapande sammanhang. Ett verkligt win-win-upplägg, som bygger på samverkan med en lärarkollega från annan skolform (sfi/sva)!

Hemsidan för Världen finns här har en matig lektionsbank. I dagsläget finns där inte någon regelrätt HKK-lektion, men väl flera lektionsförslag som skulle kunna anpassas till och användas i HKK-sammanhang. Eller bilda grund för spännande ämnesövergripande temaarbeten. Det finns också möjlighet att fortsätta utveckla lektioner i konceptets anda. Ett samtal om högtider skulle kunna kopplas till gemensamt praktiskt arbete med mat och måltider. Erfarenheter av vad som är typiskt svenskt eller västerländskt kan speglas i köket eller tvättstugan som fysisk miljö, med dess utrustning och redskap. Samtal om tro och livsåskådning kopplas till hur livet i hemmet tar konkret gestalt. Och så vidare.

 

Framtiden får väl utvisa om jag provar på Världen finns här i undervisningen. I skrivande stund ger uppslaget i alla fall positiv energi, mitt i allt som behöver slutföras innan innevarande läsår är över.

(1)Kommentera

Kommentarer(1)

  • Lina Lönnedahl 6 augusti 2024
    Tack för detta inlägg, Magnus! Världen finns här skulle fungera alldeles utmärkt inom hemkunskap. Hoppas du vill testa detta koncept i höst! Som samordnare för Världen finns här i Uppsala finns jag tillgänglig som bollplank, för att ge tips, information och inspiration samt stötta upp vid utbyten. I maj i år genomfördes ett uppskattat utbyte i åk 5 vid Uppsala Enskilda skola. Läs mer om utbytet här: https://www.facebook.com/100076110662347/posts/454977387049280/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v Den som är intresserad kan kontakta mig på lina.lonnedahl@skola.uppsala.se