Sommaren är lång

Kristian Larsson19 mars 2024

Fritidshemmens förenade kamp före och under loven

Många skolor väljer att slå samman verksamheten i fritidshemmet med andra skolor under de sommarlovsveckor som de har få elever på plats och då många i personalen vill vara lediga. Kristian Larsson har erfarenhet av detta i Stenhagen, där han arbetar med undervisning i och ledning av fritidshemmet.

Sommaren är kort påstår bara den som inte försökt bemanna fritidshemmet under alla de veckor som vi har elever på plats. För även om det krävs ett mindre antal personal på grund av att stora delar av samhället har tagit ledigt, så är det långa dagar som måste täckas med pedagoger och när det är hopslagning av elevgrupper från olika skolor och i vitt skilda åldrar kan elevsammansättningen bli en utmaning. Barn som normalt sett aldrig träffar varandra, ska hitta varandra i verksamheten och omförhandla lekvanor och statushierarkier. Å andra sidan finns det också en styrka i att de barn som från sitt fritidshem annars varit nästan ensamma, nu i stället har fler lekkamrater att roa sig med under de dagar de är på fritidshemmet under sommaren.

Anpassa undervisningen

Hopslagningar mellan fritidshem innebär många gånger en spännande korsbefruktning av olika sätt att undervisa och de som jobbar där kan ofta ta med sig andras idéer till hemmaplan. Det är viktigt att undervisningen anpassas till de rådande förhållandena. Är det många elever som inte har sina bästisar eller näst-bästisar på plats? Då kan ett brett utbud på valbara personalinitierade aktiviteter underlätta för deras trivsel, samtidigt som det också finns utrymme för den friare leken. Räkna med att det blir både värmebölja och kalla regndagar. De dagar en kort gång över skolgården kan kännas som en ökenvandring är det lämpligt att se över vilka tider som utomhusvistelser förläggs.

Vi har en plan!

Det är bra att i ett tidigt skede komma överens om ramarna för hopslagningen. Vid vilket fritidshem ska vi slå samman och under vilka datum? Hur många från varje fritidshem behöver jobba? Hur fördelas kostnader för materialförbrukning, städ och annat? Om rektorer och ansvariga för de inblandade fritidshemmen är överens långt innan sommaren är det troligare att de även är det efteråt.

En handlingsplan med kronologiskt uppradade insatser som behöver göras och beslut som behöver tas underlättar för oss pedagoger på de fritidshem som brukar slå samman i Stenhagen. Det gör det även svårare att missa viktiga förberedelser. Handlingsplanen har exempelvis med det intervall under vilket samtliga fritidshem har lovförfrågan tillgänglig för elevernas vårdnadshavare, så att allas förberedelser kan synkroniseras.

Kontinuerlig information

I alla skeden är det viktigt att informera vårdnadshavare om verksamheten, men det blir ännu viktigare när man har flyttat i väg verksamheten till andra lokaler eller när man tar emot en massa gästande elever och personal från andra skolor. Samtidigt som vi kontinuerligt och generöst matar

informationstörstande vårdnadshavare med information räknar vi också med att det inte är alla som läser våra digitala utskick. Några får vi prata med och några får vi dela ut utskrifter till. I början informerar vi om ramarna och mot slutet går vi ner på detaljnivå. För att informationen ska kunna flöda mellan enheterna har vi möten och en löpande teamschatt under vårterminen för de som ska jobba ihop på sommarlovet. Personal som är nya i sammanhanget kommer ibland på besök för att bekanta sig med lokalerna.

Bättre år för år!

Inför handlingsplanens upprättande granskar vi densamma från föregående år och blickar även tillbaka på vilka misstag som vi har gjort tidigare och gärna vill undvika. Därför bör varje hopslagning avslutas med en utvärdering så att nästa år går att starta i gång med en ännu bättre plan. Ett samarbete som stegvis förfinas från år till år utifrån hur det tidigare utföll bidrar till ett tryggare och roligare lov för både elever och personal. Sommaren är lång och förberedelserna är nu redan i gång!

Kristian Larsson, 

Lärare i fritidshem och biträdande rektor

(2)Kommentera

Kommentarer(2)

  • Magnus Myrberg 20 mars 2024
    Heja Kristian! Intressant och välskrivet. Roligt att Östras fina fritidsverksamhet är med i stafettbloggen!
  • Kristian Larsson 21 mars 2024
    Tack! Inte bara Östra Stenhagen utan även våra duktiga kollegor på fritidshemmen vid Vänge, Ramsta, Järlåsa och Börje skola gör detta möjligt!