Läsutveckling för HELA klassen
Min vardag utspelar sig i årskurs fyra. Jag har jobbat på mellanstadiet i cirka 6–7 år nu. När nya klasser börjar på höstterminen i årskurs 4 blir det snabbt tydligt vilka elever som behärskar läsningen fullt ut och vilka som trevar sig fram mellan raderna. Vissa har flytet men saknar förståelse för innehållet, medan andra stapplar sig igenom texten men märkligt nog ändå förstår vad de läser. Sedan finns det de som har svårt med samtliga delar av läsinlärningen.
På vår skola, liksom på många andra, använder vi oss av Lexplore som stöd för kartläggningen, men de elever som kämpar med läsningen blir ofta tydliga redan under den fria läsningen. Det är då, när alla har hämtat sin egen kapitelbok, funnit ro och det har gått ungefär tio minuter av lässtunden. Ställ dig längst fram i klassrummet och se ut över eleverna. Troligtvis kan du då identifiera dem som pillar med ett sudd, tittar ut genom fönstret eller har hittat en liten pappersbit att förvandla till ett origamiprojekt. Tyst, enskild läsning ger ingen lästräning för den här gruppen elever.
De svårigheter dessa elever har kan handla om själva avkodningen och förståelsen, men de kan också bottna i faktorer som bristande fokus, impulskontroll, uthållighet, arbetsminne eller motivation.
En lösning på detta är förstås parläsning, där elever med lässvårigheter läser högt för varandra. Det skapar dock ofta problem på grund av platsbrist och att ljudnivån i klassrummet blir hög. Dessutom har du också den grupp elever som läser tyst och behöver lugn och ro.
Min lösning är att samla de elever som av olika anledningar har svårt att läsa på egen hand. Urvalet gör jag både genom Lexplore, mina egna observationer i klassrummet och genom att låta eleverna själva reflektera över sin läsförmåga och utveckling. Just nu har jag tio elever som jag läser med i ett eget rum. Flera av dem har själva valt att vara med i gruppen eftersom de tycker att det är svårt att förstå vad de läser, trots att deras läsflyt är bra.
Det är viktigt att ha rutiner och tydliga förväntningar när man läser tillsammans.
Vi sitter runt ett bord, och alla har en egen bok. Gruppen är trygg, vilket gör att eleverna vågar läsa inför varandra. De befinner sig dessutom på en någorlunda likvärdig nivå. Vid det första tillfället klargör vi vilka regler som gäller kring läsbordet:
· Man är tyst när någon annan läser.
· Man får hjälpa till vid svåra ord, men först när den som läser visar att den behöver hjälp.
· Vi går medsols och läser en sida var.
· Viktigast av allt: ALLA följer med i texten med fingret när vi läser.
Efter varje kapitel stannar vi upp och diskuterar innehållet. Jag förklarar svåra ord och uttryck vid behov. Ibland ställer jag frågorna, och ibland får eleverna själva formulera frågor om texten. Jag korrigerar sällan eleverna när de läser högt – bara om felet påverkar förståelsen av texten. Eftersom alla har ögonen på texten kan de ofta själva se vad det egentligen står även om kompisen läst lite fel. Jag har märkt att alltför många korrigeringar kan göra eleverna spända och nervösa och därmed sänka självförtroendet i läsningen.
Nu när vi har läst tillsammans i mer än en termin kan vi också prata om hur läsutvecklingen går framåt. Jag kan påpeka att någon läste hackigt och hade svårt i början, men att det låter mycket bättre andra läsvarvet. Vad kan det bero på? Eller att någon använder rösten och har utvecklat en fin intonation, och så pratar vi om vad det innebär.
Självklart kan det vara en utmaning att lämna klassrummet med tio elever, särskilt om de övriga eleverna har svårt att arbeta självständigt. I mitt fall har jag en resurs en del av tiden, men de elever som redan är goda läsare är ofta motiverade att läsa och klarar av att sitta själva en stund.
Vinsten med denna metod är att minska gapet mellan lässtarka och lässvaga elever. När hela klassen tidigare läste tillsammans var det de starkaste läsarna som fortsatte att utveckla sin läsförmåga, medan övriga gjorde sitt bästa men ofta ägnade sig åt annat och klyftan växte. Nu läser HELA klassen – och jag vet att de gör det.