Ett regeringsbeslut som påverkar vårt uppdrag under 2023
Bildtext: Josephine Eld (till vänster) besöker en av kommunens öppna förskolor och pratar med en förälder. Något som Josephine och Anita kommer fortsätta med under 2023.
Hej!
Riksdagen beslutade under 2022 om förändringar i skollagen. Lagändringen börjar tillämpas på utbildning som startar efter 1 juli 2023, med syftet att öka deltagandet i förskolan och ge barn möjlighet till bättre språkutveckling i svenska.
Vad innebär förändringen?
Förändringen av skollagen innebär att barnets hemkommun från det att barnet ska fylla tre år, och sedan löpande till och med att barnet fyller sex år, ska kontakta alla vårdnadshavare som har barn mellan tre och sex år och som inte går i förskolan. I denna uppsökande kontakt ska man berätta om alla barns rätt att gå i förskolan och vad syftet med att gå i förskolan är.
Lagändringen innebär också att barnets hemkommun blir skyldig att erbjuda förskola till barn som bott i Sverige under en kort tid eller som har vårdnadshavare som har bott i Sverige en kort tid. Det gör man genom att reservera en plats på en förskola åt berörda barn samma år som dom fyller tre år. Kommunen ska även sträva efter att andra barn med behov av bättre språkutveckling i svenska också ska erbjudas plats i förskolan.
Exakt hur denna lagförändring kommer att påverka vårt uppdrag vet vi inte i dagsläget, utan tillsvidare fortsätter vi på samma sätt som tidigare. Men vi upplever och hoppas att vårt samarbete med BVC, Öppna Förskolan och Förskolan kommer att behöva fördjupas, något som vi ser fram emot.
För dig som vill läsa mer om lagförändringen kan hitta mer information här på Skolverket.
Vad blir vårt uppdrag i fortsättningen?
Den uppsökande verksamhetens primära uppdrag, som vi jobbar med, är att möta vårdnadshavare och informera om förskolan. Det gör vi på olika sätt och i olika sammanhang, bland annat genom att finnas på platser där vår målgrupp rör sig.
I vår uppsökande verksamhet under 2023 kommer vi fortsätta att:
- Nå ut brett med information förskolan som är lätt att förstå.
- Alla vårdnadshavare i Uppsala ska veta att de har rätt till förskola, få kunskap om förskolans uppdrag, hur verksamheten ser ut och den språkliga vinsten med förskola.
- Dela med oss av vårt informationsmaterial, som består av en broschyr om förskolan på nio olika språk och en broschyr om öppna förskolan på elva olika språk. Detta material ges ut till både vårdnadshavare som vi träffar, men också till våra samverkanspartners.
- Möta målgruppen i olika sammanhang. Det gör vi genom att besöka Öppna förskolan, BVC, olika studieförbund, kvinno-/språkcaféer, grupper för nyanlända och stå synliga utanför bibliotek, butiker och i köpcentrum.
- Utveckla våra redan etablerade samarbeten.
Något av det bästa med vårt uppdrag är alla positiva möten med vårdnadshavare som vi får vara med om. Dessa möten ger oss inte bara viktig kunskap och viktiga insikter om målgruppen, utan ger oss också kraft och energi. Man blir varm i hela kroppen!
Vi möts ofta av nyfikenhet och tacksamhet över att de vi möter får svar på sina frågor och vi får ofta ta del av livsöden då människorna vi möter gärna vill dela med sig till oss.
Känslan när vi når fram med vårt budskap om förskolans betydelse för språket och förutsättningen att lyckas i skolan är oslagbar.
Vi är också överväldigande över alla de fina verksamheter vi har mött under vårt första år med uppdraget. Vi ser verkligen fram emot att fortsätta med vårt viktiga arbete och fortsatta samarbeten under 2023 och att få se hur det utvecklar sig.
Nu när ni har fått veta lite mer om vårt uppdrag och den nya lagförändringen – Hur tänker ni pedagoger i förskolan kring mottagandet av denna målgrupp?
Josephine och Anita