Film i skolan

Välkommen in i filmens värld! Genom film får eleverna möta karaktärer från andra tidsperioder, andra livssituationer eller andra delar av världen. Den gemensamma filmupplevelsen kan vara en upplevelse att minnas men också en ingång till fördjupning och samtal kring olika frågor.

Skolbio

Varje termin är alla grund- och gymnasieskolor i Uppsala kommun välkomna på skolbio. Visningarna äger rum på Filmstaden LUXE och börjar 09.45. Skolbion är kostnadsfri.

Till de flesta filmer finns handledningar med mer information om filmen och tips på hur man kan arbeta vidare med de ämnen och frågor som filmen tar upp.

Aktuella skolbiofilmer presenteras och bokas via Utbudsbokningen.

Har du önskemål om skolbiofilmer? Kontakta kulturiskolan@uppsala.se

Film i klassrummet

Om du hellre vill titta på eller arbeta med film i klassrummet så finns flera tjänster att använda.

  • NE Play: Strömmande dokumentär- och utbildningsfilmer. Här finns bland annat UR-program som visats i Kunskapskanalen.
  • Swedish Film: Kommunala förskolor och skolor kan genom ett gemensamt licensavtal titta på spelfilmer från många stora filmbolag. Även fristående enheter kan teckna licensavtal för filmvisning. För frågor om licensen, kontakta Swedish Film, info@swedishfilm.se, 08-445 25 50.
  • Fokus Film: Filmcentrums webbsida om film och filmpedagogik för skola och slutna grupper, med möjligheter att köpa filmer för klassrumsvisning.
  • En filmhistorisk resa: Lektionsupplägg av Svenska filminstitutet med filmklipp från den svenska filmhistorien. Innehållet riktar sig till åk 7-9.

 

Filmhandledningar och mera material

Tala film – Tala liv UNG

Handledningsmaterialet Tala film – Tala liv UNG guidar dig i att prata om existentiella frågor, känslor och tankar som en filmupplevelse väcker. Du får också förslag på hur du kan skapa trygga samtal på lika villkor.

Till handledningsmaterialet Tala film – Tala liv UNG

Filmhandledningar från Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet producerar regelbundet filmhandledningar. Handledningarna ger tips och förslag på samtal kring teman, bildspråk, berättelser och karaktärer utifrån specifika filmer. De lyfter även teman intressanta för skolan som exempelvis nationella minoriteter, rättvisa, jämställdhet och demokrati. 

Till materialet på Filminstitutets webbplats

Handledningar från Filmriket

Filmriket erbjuder en gratis filmskola för dig som vill få inspiration och lära dig att utrycka dig med film. Filmrikets filmskola och utbildningsmaterial bygger på övningar för både elever och pedagoger och är framtagna utifrån läroplanen. Filmriket erbjuder också kortare filmhandledningar, med tematiska ingångar och diskussionsfrågor, till de filmer som går att strömma genom deras playtjänst.  

Till materialet på Filmrikets webbplats

Material och lektionsupplägg från MIK Sverige

MIK Sveriges kunskapsbank är ett samverkansprojekt inom Nätverket MIK Sverige, som koordineras av Mediemyndigheten. I kunskapsbanken hittar du digitalt utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet (MIK). Materialet vänder sig till skolor, skolbibliotek och folkbibliotek. Där finns färdiga lektionspaket med inriktning på ämnen som exempelvis sociala medier, källkritik, upphovsrätt och reklamfilm.

Till webbplatsen MIK Sveriges kunskapsbank

Forum för visuell praktik

Forum för visuell praktik är en ideell förening som drivs av bland annat Ruben Östlund. Föreningen har tagit fram filmpedagogiskt material i samarbete med regioner och universitet i Göteborgsområdet. 

Till det pedagogiska materialet från Visuell praktik

Susanne Frick

Kultursekreterare

Uppdaterad: