Rosendalsgymnasiets valvaka

Sysselsättning, klimat och energi, lag och ordning. Det är några av de ämnen som debatterades i rikssalen på Uppsala slott mellan Uppsalas kommunpolitiker och Rosendalsgymnasiets elever veckan före årets riksdagsval. Veckan avlutades med en valvaka på skolan arrangerad av kåren och lärare.

På Uppsala slotts borggård är det lugnet före stormen när Karolina Kalat, gymnasielärare i samhällskunskap på Rosendalsgymnasiet möter upp. Det är bara en timme kvar innan de 550 elever som läser samhällskunskap 1, 2 och 3 anländer till slottet och till rikssalen.

Idag väntar en debatt med inbjudna kommunpolitiker. Karolina ser fram emot att debatten ska dra i gång och hon är glad för att hon märker engagemanget hos eleverna och även hos de medverkandeRosendal-valvaka-elever-300x300.jpg politikerna.

- De är mycket positiva och prioriterar verkligen att närvara, vilket är jätteroligt. Inbjudningarna till dagens debatt skickades ut tidigt och direkt till politikerna, berättar Karolina.

Dagens debatt är en del i en rad aktiviteter som ordnats i samband med valet tillsammans med lärare och kåren på skolan. Drivet att göra något tillsammans inför och under riksdagsvalet började för ett år sedan i samband med att skolan uppmärksammade och firade demokratin 100 år.

- Vi märkte att det fanns ett engagemang och vilja bland eleverna att driva något gemensamt. I samband med riksdagsvalet ville vi att det skulle pulsera en naturlig demokratisk diskussion på skolan och ville utarbeta något tillsammans med eleverna, säger Karolina.

Den goda grogrunden för en samverkan mellan lärare och elever ville man bygga vidare på och tillsammans skapades olika aktiviteter och event kring årets riksdagsval. Arbetet påbörjades redan i maj i år då ungdomsförbunden bjöds in till skolan. Till terminsstarten har finansminister Mikael Damberg gjort besök. Skolval arrangerades i början av veckan och idag äger politikerdebatten rum och veckan avslutas med en valvaka med frivillig övernattning på skolan.

- Vi märker kraften av hur det blir när hela skolan går i en viss riktning och känner en gemenskap, säger Karolina. Det skapar en prägel på skolan och det är roligt att höra eleverna prata i korridorerna om aktiviteterna. Som med den kommande debatten, det har blivit ett gemensamt samtalsämne och alla känner att det här gör vi tillsammans, eleverna prioriterar detta, vilket är positivt.

Valvakan som arrangeras av kåren är en idé som kommer från eleverna själva. Det började en gång som ett event inför ett amerikanskt val och inför riksdagsvalet ville man upprepa vakan. Dels för att det är ett viktigt skede i svensk politik, dels för att det är ett tillfälle att göra något tillsammans. Hittills är cirka 500 elever anmälda till söndagens vaka. Förutom direktsändning av valvakan på storbildsteve i matsalen kommer även andra aktiviteter att anordnas, Fifa-turnering, schackturnering med mera. Karolina ser fram emot dialog och diskussion under kvällen.

- Det blir extra roligt att i det här sammanhanget diskutera det som sker under kvällen tillsammans med eleverna, om prognoser, vilka effekter utfallen kan få. Vi brukar ha ett par sittningar med elever under valvakan där det brukar bli jättebra samtal och diskussioner, berättar Karolina.

Eleverna börjar nu strömma in på borggården och nyfiket letar de sig upp mot rikssalen. Karolina möter upp och visar på sittplatser i den pampiga rikssalen som sakta fylls på. Det vilar en förväntan i luften och sorlet bland eleverna vittnar om att det förbereds frågor till kommunens politiker. Valvakan på söndag ramar in elevers och lärares bevakning och engagemang för riksdagsvalet och det råder inget tvivel om att diskussion och dialog kommer att fortsätta fram till dess och säkerligen ett bra tag till.

Hon berättar att diskussionerna kring hur man tänker kring vilka som ska komma bygger på att man valt att diskutera nationella frågor och då blev avgränsningen att idag är de inbjudna partier representerade i riksdagen.

Uppdaterad: