Vad kännetecknar en stark elevgrupp?
Jag tror nog att alla vi som arbetar i skolans värld gör vårt allra bästa för att bygga så starka och trygga elevgrupper som möjligt. Vi vet nämligen att om man har en sådan grupp så kan de nå hur långt som helst kunskapsmässigt också.
Trudel Berggren, biträdande rektor på Johannesbäcksskolan, hörde av sig och tipsade oss om att besöka Stina Engblom. Hon är lärare i årskurs fem och har arbetat på skolan i många år. Genomgående är det något som är speciellt med Stinas grupper, vad är det hon gör som får grupperna att bli så socialt starka?
Jag knackar på klassrumsdörren och ut smyger Stina. En glad och välkomnande lärarkollega som blygsamt säger att hon inte riktigt var beredd på att Trudel skulle tipsa om just henne och hennes arbete med eleverna. Vi går in i klassrummet och jag möts av en knäpptyst klass som tittar nyfiket på mig. Jag presenterar mig och får sitta med och titta på resten av lektionen. Klassen arbetar med religion och det är ett tight samarbete mellan eleverna och Stina.
Runt om i klassrummet sitter det saker på väggarna som påminner om hur klassen vill ha det. Det är värdegrundsord, klassrumsregler och hur en bra kompis ska vara. En sak som jag fastnar vid är en stor kropp som sitter på en dörr. En kropp som är klippt i lika många delar som det finns elever i klassen och där alla elever har färglagt och namnat varsin del. Delarna är sedan ihoppusslade till formen av en kropp. Det har de gjort för att visa hur viktiga alla i klassen är, att alla behövs.
- När jag tar emot en ny elevgrupp så arbetar vi alltid väldigt mycket med värdegrundsfrågor och konflikthantering. Det får ta den tid det behöver ta, berättar Stina.
För att lyckas med en klass är det viktigt att vara noggrann, strukturerad och tydlig. Från första dagen behöver man ha tydliga ramar, alla behöver veta vad det är för rutiner som gäller.
- Jag väljer att låta konflikthantering få ta tid. Alla parter behöver få känna sig hörda och lyssnade på. Det är något vi tränar otroligt mycket på. Eleverna får öva på sin empatiska förmåga, att få berätta hur något känns eller uppfattas. De behöver få, och få öva på, sina verktyg för att kunna hantera konflikter, menar Stina.
Stinas kollega Monica, som arbetar tätt tillsammans med Stina i klassen, berättar om hur Stina aldrig ger sig.
- Stina är verkligen alltid lugn, ser allas perspektiv och gör skillnad på person och handling, berättar Monica. Hon är uppskattad både hos elever och hos personalen och behandlar alla med stor respekt, fortsätter hon.
Jag märker tydligt att Monica ser upp till sin kollega och är stolt över hur hon arbetar tillsammans med eleverna.
- I klassen arbetar vi också aktivt med kompisuppdrag. Det innebär att man under 2 förmiddagsraster i veckan är indelade i kompisgrupper. Det finns alltid förslag till olika aktiviteter om det behövs, eleverna är vana vid upplägget så det faller sig naturligt nu, säger Stina. Uppdragen leder till nya relationer och att vidga sina vyer, på så sätt har man alltid någon att vara med även om bästisen är sjuk, menar Stina.
Utöver kompisuppdrag och konflikthantering så ägnar sig klassen tillsammans med Stina åt Bäst i test-utmaningar och fredagsdans varje fredag (just dance). Här får alla möjligheten att släppa loss och dansa tillsammans vilket också stärker vi-känslan i klassen. Frågan är vem som gillar dansen bäst, Stina eller eleverna?
När jag har fått en bild av hur Stina arbetar med sina elever blir jag så klart intresserad av att höra vad eleverna tycker så jag ställde några frågor.
Vad är viktigast för att ni ska trivas?
Att vi får vara tillsammans, att vi har en gemenskap i klassen.
Alla får göra sin grej, vi har respekt för varandra.
Kompisuppdragen! Ingen ska behöva vara ensam på rasten.
Vad är det som gör Stina till en bra lärare då?
Hon kan vara sträng och bestämd, hon är tydligt och samtidigt snäll.
Stina ser till att vi har roligt tillsammans, vi kör Bäst i test!
Hon lyssnar verkligen på oss elever.
Vad har ni för tips till andra lärare för att vara bra lärare?
- Lyssna på eleverna och visa att du förstår.
- Ha roligt tillsammans, var snäll.
- Visa att du tror på eleverna och hjälpt dem att göra sitt bästa.
- Var tydlig och ha roliga genomgångar
Så att ha roligt, lyssna på/se eleverna och att vara tydlig verkar vara receptet i den här klassen och säkert många andra klasser ute i skolorna. Vad är då Stinas 3 tips för att lyckas?
- Skapa tillitsfulla relationer med eleverna
- Ledarskapet, visa att du har höga förväntningar.
- Värdegrundsarbete, det måste fungera för att det ska bli bra för alla.