Maria flyttar ut undervisningen i samhället

Maria Arvidsson är förstelärare och utvecklingslärare och undervisar i mellanstadiet på Växthusets skola. I all undervisning strävar Maria efter att integrera teori, praktik och ett ämnesöverskridande arbetssätt. Så ofta hon kan tar hon med klassen på olika studiebesök.

Rekordhållare i antal studiebesök

Maria Arvidsson är förstelärare och utvecklingslärare och undervisar i mellanstadiet på Växthusets skola. Hon har varit mentor för sin nuvarande årskurs 5 i två och ett halvt år. För att integrera en praktisk dimension i lärandet flyttar Maria ofta ut sin undervisning i samhället. Detta gör hon genom att ta med klassen på studiebesök på olika platser och institutioner runtom i Uppsala. Studiebesöken kan handla om teaterföreställningar, skolbio eller museibesök, men de besöker också verksamheter som reningsverk eller brandstationer.

”Genom studiebesöken lyfter jag in det vi jobbar med i ett sammanhang och eleverna tillåts närma sig ett ämne från olika håll” säger Maria, och misstänker att klass 5A på Växthusets skola har rekord i antal studiebesök. Klassen är uppe i 48 studiebesök sen årskurs 3 och har hunnit med fem bara sen årsskiftet.

Återberättande texter skapar framtidens kulturkritiker

Studiebesöken går alltid att knyta till undervisningen på ett eller annat sätt. Även om programmet inte anknyter ämnes- eller temamässigt till det pågående arbetet, får eleverna nästan alltid skriva en återberättande text efter ett studiebesök.

Maria ser en enorm utveckling i elevernas återberättande texter. I början fick eleverna tre bilder som skildrade en början, en mitt och ett slut, och eleverna fick återberätta skeendet som visades på bilderna med sina egna ord. Idag får Maria stoppa eleverna från att skriva mer än en sida efter ett studiebesök.

I början av årskurs 3 funderade eleverna mest på om de gillade ett studiebesök eller inte. Sen dess har referensramen breddats, liksom elevernas förmåga att bedöma och analysera en helhet. Att uppleva saker utanför sin egen ”comfort zone” har gjort att flera elever har upptäckt vad konst, teater eller cirkus kan vara. ”Då har vi lyckats” säger Maria. ”Eleverna har blivit kulturkritiker och kan diskutera om något är bra konst eller inte, och argumentera för varför det är så”

Vikten av repetition

Maria lyfter fram vikten av repetition och berättar att ”Det är upprepningen som bygger elevernas referensramar och allmänbildning.” Hon strävar efter att bygga ett sammanhang av erfarenheter och associationer hos sina elever. Eleverna kan jämföra ett studiebesök med tidigare studiebesök och motivera sina åsikter om upplevelsen. Genom varje ny upplevelse uppstår nya frågor, funderingar och reflektioner uppstår hos eleverna som inte fanns förut.

Språkutveckling i centrum

Hennes kunskaper om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt, kooperativt lärande och svenska som andraspråk gör att språkutvecklingen alltid står i centrum, oavsett ämne. Studiebesöken ger ofta möjlighet att identifiera och prata om ord man inte stöter på så ofta. "Ser man en väderkvarn skildras på en målning på ett museum skapar det ett naturligt samtal om vad en väderkvarn är och vad den används till" berättar Maria. På så sätt får eleverna konkreta exempel på ord som är svåra eller ovanliga.

Upplevelserna stärker klassen

Den gemensamma upplevelsen är en bra ingång till samtal. ”Oavsett vem man är eller vad man har med sig i sitt bagage, kan man utifrån en gemensam upplevelse prata om och diskutera just den. Man har någonting gemensamt”. Maria märker hur eleverna har blivit bra på att lyssna och föra samtal utifrån de gemensamma upplevelserna och att studiebesöken på så vis även har bidragit till att stärka klassen som grupp. 

Bild: Visning och skapande i verkstan utifrån en utställning med Kent Iwemyr på Bror Hjorths hus

 

 

Tips! På Utbudsbokningen kan pedagoger i Uppsala boka skolprogram och studiebesök för sina klasser/barngrupper.

Susanne Frick

Kultursekreterare

Uppdaterad: