Våra äldre vänner på Karl Johansgården.
Vårt samarbete med äldreboendet Karl-Johansgården
Under flera år har några barn och pedagoger på Väpnaren samarbetat med äldreboende Karl-Johansgården.
Det började med en fråga om vi kunde komma till äldreboendet vid juletid med några barn från förskolan och sjunga lucia- och julsånger för de äldre på boendet. Sedan har det rullat på under åren och vi har hittat flera olika tillfällen att mötas på under olika årtider. Vi ser alla ser fram emot att fortsätta med våra möten.
Vi möts i sång och skapande
Vi har sjungit nästan varje år runt jul, men även vid någon tillfälle i maj/juni med lite sommarsånger. Vi har arbetat med olika estetiska material tillsamman kring olika traditioner som alla hjärtans dag, påsk, halloween och jul.
En jul organiserade vi så barnen fick arbeta med att göra kompisarmband, som de äldre fick välja varsitt som de tyckte om.
Under pandemin sjöng vi utomhus på avstånd och lämnade också över en del olika pyssel till de boende som barnen hade arbetat med.
Vid ett annat tillfälle ”påskpimpade” vi en av de äldres rullstol och en av bilderna på rullstolen var med i en tävling på en matvaruaffär och till vår stora glädje vann den bilden! Vilket resulterade i ett presentkort som vi köpte en massa glass och hade en stor glassfesten tillsammans i aulan på Karl-Johansgården.
Som en avslutning på vårt senaste möte, så fick de äldre lyssna och se vår analoga musikmaskin MUSICON. Vi är några pedagoger som är med i ett projekt från Polen.
Mer om detta i ett annat inlägg.
Vi kan se hur viktigt det är med kontakt mellan den yngre och den äldre generationen, stor glädjen syns hos båda parter när dem träffas.
Pedagogen frågade barnen hur de kände sig efter våra träffar med Karl-Johansgården.
Barnen visade en tumme upp! När pedagogen frågade om vad de tror att de äldre tycker om träffarna, blev det två tummar upp!
En av de äldre blev sjuk vid ett tillfälle när vi skulle ses men hade skickat med ett paket till barnen. Oj vad glada barnen blev när det öppnade paket och se stickade kläder till dockorna.Även de äldre visar stor uppskattning över våra möten.
Digitala och analoga möten
En gång tog vi med oss en lärplatta från förskolan och ett digitalt material som heter OSMO
(lägg in länk till osmo?) I denna aktivitet uppstod en underbar gemenskap runt bordet med 5 barn och 3–4 boende på Karl Johnasgården. Våra förskolebarn berättade för de äldre hur det fungerade och fick känna sig stolta över attkunna lära ut till andra något som de själva behärskade.
Vi diskuterade hur det var nuförtiden med att det finns digitala verktyg att använda till många bra saker och hur lätt det är att ta bilder med mobilen/kamera. Då rullade en tant i väg och kom sen tillbaka med ett fotoalbum fyllt med gamla svartvita bilder. Hon berättade lite om hur det var när hon var liten. Barnen lyssnade intresserade på vad hon sa och ställde nyfikna frågor om hennes fotografier som hon visade.
Vi möts i förskolans Maker Space
Vid halloween nu senast kom tre boende från Karl-Johansgården och besökte oss i vår Maker spacemiljö. Vi har skapat en miljö på förskolan där vi kan mötas i olika konstellationer och vara i kreativa processer tillsammans. Vi hamnade i ateljén och där började vi arbeta med att karva i en pumpa samt ritades och klistrades olika varianter av spöken med mera. Ett digitalt inslag som vi på Grävlingsgrytet ville visa våra äldre vänner, var denna gång en app som heter Quiver. Där målar du på ett målarblad. Sedan håller du lärplattan över teckningen och det du ritat blir en levande bild. Både barnen och de äldre blev fascinerade över hur det kunde bli så.
Vi fortsätter att träffa våra äldre vänner och har roligt tillsammans.