Poesiprojekt till Uppsala
Under hösten 2024 kommer fem Uppsalaskolor att få ta del av satsningen "P som i poesi". Skolans fjärdeklassare kommer att få besök av en poet i klassrummet och tillsammans läsa, utforska, tolka och skriva poesi vid två tillfällen. Målsättningen är att lärare och elever som deltar i projektet ska närma sig poesin på ett lekfullt och prestigelöst sätt.
Varför poesi i klassrummet?
Med hjälp av poesin kan klassen närma sig många frågor som berör eleverna, alltifrån klimatkris, naturen och demokrati till språk, läsning och skrivande. Poesin ger eleverna möjlighet att laborera med språk, ord, fraser, meningsuppbyggnad och bildspråk på ett unikt sätt. Genom att leka med språket på ett tillåtande sätt kan vi få syn på, och prata om, hur det fungerar. Här får man bryta mot språkriktighet – det finns inget rätt eller fel. Detta kan inge eleverna självförtroende och mod att våga samtala om och skriva egen poesi på ett sätt som annan litteratur inte ger möjlighet till.
Varje klass som deltar kommer att få två workshops av en poet. Poeten kommer tillsammans med eleverna att utforska poesi och dess möjligheter. Vad är poesi egentligen? Vad gör den med oss? Kan vem som helst bli poet? Eleverna får prova på att högläsa dikter, läsa tyst för sig själva, lyssna på poesi, göra skrivövningar tillsammans m.m. Sedan får eleverna i uppdrag att skriva en egen dikt till nästa workshopstillfälle.
Eleverna får möjlighet att läsa upp sina dikter och samtala kring dem tillsammans med poeten.
Poeterna
I projektet ingår åtta av Sveriges främsta poeter: Athena Farrokhzad, Anna Hallberg, Nioosha Shams, Erik Lindman Mata, Amer Sarsour, Agnes Gerner, Petter Lindgren och Lizette Romero Niknami.
Om projektet
Projektet vänder sig till skolor med högt socioekonomiskt index och genomförs under hösten 2024 och arrangeras av Författarcentrum Öst. Berörda skolor i Uppsala kommun kontaktas med erbjudandet via kultursekreterare på Kultur-, idrotts och fritidsförvaltningen. Anmälningsavgiften tas av förvaltningen centralt och är alltså kostnadsfritt för deltagande skolor.