Funbo skola firar 175 år

Grattis Funbo skola! I år fyller skolan 175 år och elever och personal har firat tillsammans. På köpet har de fått lära sig en massa spännande om skolan, exempelvis om gamla skolbetyg, hur klassrummen var utrustade förr i tiden och att skolläraren även var kyrkoklocksringare.

Funbo skola är en F-3-skola med drygt 160 elever i Uppsala kommun. Totalt jobbar cirka 27 personer på skolan och det är Anna Carlén som sedan våren 2021 är rektor på skolan. 
–Jag fick möjlighet att planera lite firande när jag upptäckte att skolan fyllde ”jämt” så vi samlade elevrådet och tillsammans planerade vi för skolans firande. Det blev en lång önskelista med allt från tivoli, lekar med personalen, efterrätt i matsalen till att lära sig mer om skolan. Vi lyckades faktiskt få med det mesta på önskelistan och nu i november hade vi flera dagar där vi firade tillsamman, elever och personal. Vi hade ett litet tivoli på skolgården, åt tårta och lekte tillsammans, berättar Anna Carlén. 
 
Förutom festligheterna så fick eleverna lära sig om sin 175-åriga skola. Från början var det klockaren som var lärare. En kombinerad tjänst som kyrkoklocksringare och skollärare. Sedan utbildades lärare och de bodde ofta i skolan där de arbetade.  
 
–Eleverna tycker att det här är jättespännande och vi har jobbat tillsammans med tillbakablickar i form av bildspel. Eleverna har tittat på gamla foton och sett en betygskatalog från 1853. Vi har haft många fina diskussioner om hur det var förr, vilka ämnen som fanns, hur eleverna var klädda, hur lokalerna såg ut och vilken utrustning man hade i klassrummen. En annan spännande diskussion var hur fritids har utvecklats på skolan genom åren.  
 
Skolan fyller egentligen både 175 år och 145 år. Själva Funbo skola har funnits sedan 1846. Då var den en kyrkskola och lokalen låg bredvid skolan. Fastigheten såldes till Lagga och den nuvarande skollokalen byggdes 1876 – alltså 145 år sen.  
 
–Det känns spännande för oss medarbetare och våra elever att få ha en skola som är så gammal och som har en så lång historia.  Som rektor har jag ett fantastiskt roligt och händelserikt uppdrag. Ingen dag är den andra lik. Eftersom det är en liten skola så finns en delaktighet och samverkan mellan alla roller och verksamheter och det uppskattar jag. Att få göra positiv skillnad för eleverna och stötta personalen lyckas i uppdrag är det allra roligaste. Nu ser vi fram emot att få fira 180 år!  

 

19 november 2021