Mitt formativa klassrum

Här bloggar jag, Maja Back Lakic, om min undervisning som präglas av ett formativt synsätt på undervisning. Jag arbetar som svensk- och engelsklärare på Västra Stenhagenskolans högstadium. Här på bloggen kommer jag att berätta om vad som pågår i mitt klassrum. Välkommen hit! Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar.

 • Inför nationella provet i engelska för åk 9 - Writing

  Maja Back Lakic2020-02-05

  Har ni börjat att öva inför nationella proven? Jag har börjat lite grann med engelskan, mest för att eleverna var så nojiga. Tanken är alltså att avdramatisera det hela. 

   

  Vi börjar med skrivuppgiften och till min hjälp har jag Forms för att enkelt samla in och presentera elevernas (korta!) texter. 

   

  Vi läst de gamla NP-texter som finns påGöteborgs universitets hemsida och de har fått diskutera vilken text som fått vilket betyg samt hitta styrkor och svagheter i texterna. 

   

  Efter det så samlade vi smarta uttryck och ord som man kan skriva i nästan vilken text som helst, med hjälp av mentimeter (såklart). 

   

  De orden har jag sammanställt till en lista som jag delar med eleverna. Mitt tips till den är att de bestämmer sig för 3-5 ord/uttryck som de kan skriva i sin riktiga NP-text. 

   

  På lektionen efter fick de skriva ett stycke, det som handlar om en fråga de vill diskutera, och skicka in det i Forms.

   

   

   

  Eftersom de får så lite tid till att skriva på det riktiga provet (bara 80 minuter!) så kräver ju det att man övar på att spotta ur sig text fort. Därför kommer de bara att få 15 minuter på sig till den här uppgiften. 

   

  Jag kommer sedan att ta fram deras bidrag (som är anonyma) så att vi kan titta gemensamt på bidragen. Det gör att vi kan ha meta-samtal och tillsammans komma med formativ respons. 

   

   

  Nästa steg blir att låta dem skriva en hel text, också det en gammal NP-uppgift. På lektion 1 får de då planera sitt skrivande genom att göra tankekartor m.m. De får utgå från dokumentet ”Plan your Essay”. På lektion 2 ska de få skriva hela lektionen, men lämna in vid lektionens slut. Till det har jag tänkt att jag ska använda mig av någon form av kompis-respons. Om någon har en bra mall för det så får ni gärna höra av er! 

   

  (0)Kommentera
 • Appen Klassrum

  Maja Back Lakic2020-01-23

  Har du också elever som har iPads i skolan? En del elever har svårt att inte distraheras av youtube-klipp m.m. och behöver därför hjälp att arbeta med det de ska. En sådan hjälp kan vara kontroll. 

   

  Kontroll 

  Det kan vara skönt att ha ett sätt att kontrollera eleverns och deras iPads. Med appen Klassrum kan du som lärare se vad eleverna håller på med, stänga av ljudet på deras plattor, öppna sidor åt dem m.m.

   

  Jag har fram för allt använt denna app när eleverna ska skriva en text som jag ska bedöma. 


  Vad pågår på skärmen? 

  En kollega påpekade dock att eleverna kan byta dokument, i exempelvis i Pages, utan att det syns. Alltså, eleverna kan i teorin ha förberett svar och klistra in det i det nya dokumentet. För att de inte ska våga göra något sådant kan du förmedla att du kan begära att få se deras skärm i real-tid. Den här funktionen kan man också använda om man vill visa något från en enhet för alla. du har då din enhet uppkopplade mot projektorn och visar genom Klassrum vad som pågår på olika skärmar i klassrummet. 

   

  Skicka saker till eleverna 

  Du kan också enkelt air-droppa till hela klassen samtidigt vilken kan vara väldigt praktiskt om man vill dela exempelvis en länk med alla på en gång. 

   

  Från eleverna 

  Eleverna kan också skicka dokument till ditt klassrum som du sedan kan spara ner på lämplig plats. 

   

  Hur använder man då appen?

  Jo, appen behöver bara du som leder klassrummet ha. Du skapar i appen digitala rum som eleverna ska ansluta till. De behöver ingen app, utan när du klickar på ”bjud in” så dyker Klassrum upp på elevernas iPads i inställningar bredvid bluetooth och wi-fi. Eleverna slår in koden och sedan syns dem i ditt digitala rum. 

   

  När du stänger ner klassrummet så bryts kontakten mellan er, men om eleverna valt att automatiskt ansluta så ser du dem nästa gång du öppnar rummet. De elever som inte valt det måste acceptera klassrummet igen. De kan de ju vägra tänker kanske du? Och ja, det kan dem, men det har inte varit ett problem för mig. Jag tror att det viktiga är att förklara syftet för dem. 

  Appen är lätt att använda så om du har möjlighet så rekommenderar jag dig att testa. 

   

   

  (0)Kommentera
 • Terminsstart 2020

  Maja Back Lakic2020-01-08

  20-talets första termin är här! Det innebär att jag har jobbat som lärare i 8 år. Det är både en kort och en lång tid. Tiden har verkligen rusat fram. Jag måste tillstå att det är skönt att kunna luta sig mot gamla terminsplaneringar som man kan damma av och fräsha upp lite. Jag har ju faktiskt gjort bra saker förut, och det för varje gång blir de ju förhoppningsvis bättre. 

  För att terminen ska börja på bästa tänkbara sätt för eleverna så försöker jag att skapa yttre struktur. Yttre struktur för inre struktur! Därför ska de där planeringarna delas ut och klistras in i elevernas mappar. 

  En del av den här strukturen är ju nämligen att vi har färgkodade scheman och mappar till alla ämnen i ämnets färg. Många elever kommer dock trots detta till lektionen helt eller delvis utan material. För att förebygga detta har jag gjort ett anslag som ska upp på alla klassrumsdörrar. Ni hittar det här. Det ska bli spännande att se om det har önskat effekt. 

  Nu ska jag gå runt på skolan och ställa ut våra nya NPF-lådor. (Jag ska skriva mer om dem vid ett senare tillfälle.) Tanken är att alla klassrum ska vara utrustade på samma sätt med hörlurar, stressbollar m.m. och att eleverna ska få använda det de själva känner att de vill ha och behöver. Åter igen, den där yttre strukturen i form av förutsägbarhet och igenkänning. 

  Och sen var det ju det där med att planera lektioner också... varför är det så lätt att fastna i annat som inte är kärnuppdraget? 

  Jag hoppas att ni, och vi, får en bra vårtermin. 

  (1)Kommentera
Visar 1 - 3 av 23 Visa fler