Mitt formativa klassrum

Här bloggar jag, Maja Back Lakic, om min undervisning som präglas av ett formativt synsätt på undervisning. Jag arbetar som svensk- och engelsklärare på Västra Stenhagenskolans högstadium. Här på bloggen kommer jag att berätta om vad som pågår i mitt klassrum. Välkommen hit! Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar.

 • Att starta en undervisning på distans

  Maja Back Lakic2021-08-24

  Innehållet är för stort för att kunna visas

  (0)Kommentera
 • En annorlunda termin

  Maja Back Lakic2021-08-18

  Ibland blir det inte som man tänkt sig. Ibland blir det precis som önskat. Båda dessa påståenden kan säga vara sanna om mitt liv just nu. Min man och jag väntar vårt första barn. Bebisen är beräknad till januari 2022. Under rådande läge ska man inte utsättas för några risker efter vecka 20, och därför jobbar jag nu hemifrån. 

  Alla vi som har arbetat i ett klassrum under denna pandemi vet ju hur det går med att hålla avstånd. Jag skulle vilja påstå att det inte går alls. Våra grundskolor är inte byggda för det. Så jag förstår och tycker att det är klokt att jag sitter här hemma vid mitt köksbord och jobbar. Min man sitter i vardagsrummet. Så ser min vardag ut för stunden. 

  Jag kommer bara att undervisa elever i åk 9, eftersom vi tror att de kommer att klara det bäst. Mina inlägg här och på Instagram kommer troligen att handla mycket om just distansundervisning. Men förhoppningsvis kan man ha nytta av innehållet och inspireras av det även om man befinner sig i verkligheten. Med det menar jag ett klassrum i en skola. Just nu känns det faktiskt lite så, som att jag blivit avskuren från min verklighet, men det är kanske bara bra att börja vänja sig. För snart väntar ju en annan verklighet.

  (0)Kommentera
 • Att avsluta

  Maja Back Lakic2021-06-09

  Så har ännu en termin tagit slut och imorgon går eleverna på sommarlov och vi ska ha ett gäng digitala studiedagar. Jag tror att vi alla är ganska mätta på Teams-möten, men fördelen är att man kan delta från sommarstugan. Så kanske det blir för dig. 

  Betygen är satta. Skåp, korridorer och klassrum städas. Vi förbereder oss för att känslomässigt farväl av niorna imorgon och sen ska jag städa mitt skrivbord och så småningom låsa bakom mig och inte komma tillbaka förrrän i auguasti. 

  På mitt instagramkonto hittar ni mina utvärderingar från denna termin. Jag kan ändå känna mig ganska nöjd, men jag behöver hitta ännu snabbare och tydligare sätt att kommunicera med eleverna kring hur de ligger till. Utvärderingarna kommer att ligga till grund för nästa läsår, och jag som tycker att planera är det roligaste (långt mycket roligare än bedömning) har redan börjat grunna lite och ofta finns jobbet med mig långt bak i bakhuvudet. Jag kan bli inspirerad av att besöka ett museum, läsa en bok, lyssna på ett sommarprat eller samtala med en vän. Vi behöver påfyllning och vila. 

  Det är skönt med vårt jobb att man får en chans till nystart, inte när natten är som mörkast i december, utan i ljuva augusti. Men först sommarlov. 

  Jag önskar dig den sommar du vill ha. Jag hoppas den blir din! 

  (0)Kommentera
Visar 1 - 3 av 40 Visa fler