Elevaktivt klassrum med kooperativa lärstrategier

Elina Lundberg20 augusti 2020

Hej! 

Välkomna tillbaka efter sommarlovet!  

Vissa kanske kommer tillbaka till sin gamla klass och några kanske fått en eller flera nya klasser.  

Att skapa ett elevaktivt klassrum är inte alltid det lättaste. Jag jobbar till viss del med kooperativa lärstrategier, men har inte helt anammat det än. Några av mina favoriter kommer jag länka till här:  

 

Med strategin Fråga, fråga, byt får eleverna i mina klassrum träna på ord och begrepp. Jag brukar använda denna i slutet av ett arbetsområde i t.ex. NO, matte eller engelska för att befästa begrepp vi jobbat med. Eleverna är aktiva och får samtidigt en lagom och strukturerad rörelsepaus.  

 

Strategin Mötas på mitten använder jag främst på klassråd, värdegrundstillfällen och svenskan. I mötas på mitten behöver eleverna först få tid att tänka själva och tycka eller försöka på egen hand innan man redovisar sina lösningar för gruppen för att sedan komma överens. Denna övning är inte helt enkel – men man tränar många förmågor. Det kan krävas att man gör övningen några gånger, men när eleverna väl kommit in i arbetssättet brukar det gå toppen.  

 
På bilderna nedan ser ni hur vi arbetade med att skapa ”Klassens självklarheter” (typ klassens regler).  

 

 

 

 

 

En solklar favorit i svenskan och engelskan framförallt är Pingpong. Eleverna sitter parvis och tittar på en bild eller ett uppslag i engelskaboken. De ska därefter säga något om bilden, för att sedan lyssna på kompisen. Jag brukar ge eleverna 2-5 minuter. Det är jättelätt att differentiera övningen genom att de elever som tycker det är svårt bara säger ett ord om bilden och de elever som är mer säkra säger längre och mer komplexa meningar. Ofta brukar det börja med lite försiktiga enkla ord till att de försöker säga så kluriga meningar de kan. Viktigt dock att vara tydlig med att man gör efter sina förutsättningar.  

Alla dessa övningar brukar gå hem hos många elever då man kan variera nästan hur man vill och man kan också differentiera övningen så alla elever utmanas.  

 

Och kom ihåg! Testa! Utvärdera! Gör om!