Mitt digitala klassrum

I mitt klassrum är digitala verktyg en naturlig del av vardagen! Min tanke med denna blogg är visa hur jag jobbar i mina klassrum med digitala verktyg och hjälpmedel för att inspirera andra.

 • Träna ord och begrepp på Wordwall

  Elina Lundberg2020-01-09

   

  Hoppas ni alla haft ett skönt lov med lediga dagar och trevliga aktiviteter. Nu är terminen snart igång igen, så jag passar på att reflektera över framgångsrika aktiviteter och metoder i skolan. Detta för att kunna fortsätta utvecklas och för att min undervisning ska bli så bra som möjligt.  

   

  En sak jag anser att jag lyckats med är att hitta digitala arbetssätt som passar mig och mina elever. I detta inlägg kommer jag presentera ett exempel.  

  Det här med att träna på och befästa ord är inte alltid det lättaste för vissa elever.  

  Många elever efterfrågar att få träna mer på “roligare” sätt, och jag har äntligen hittat ett sätt som funkar för många av mina elever. Det är genom wordwall.net.  

  På Wordwall kan jag skapa (eller låna uppgifter andra har gjort) och dela ut till eleverna via t.ex. Teams.  Flera av mina elever spelar hemma och andra på läxhjälpen förutom i skolan, vilket är super.  

   

  Här är de tre spel mina elever föredrar för att träna ord och begrepp:  

   

   

   

   

   

  Här finns också alternativ att som lärare skriva ut arbetsblad med de orden som tränats på Wordwall. Det kan se ut så här, men det finns flera olika varianter:  

   

   

  Jag tycker att Wordwall kan användas i flera ämnen, jag har bland annat använt i engelska, matematik och flera NO-ämnen.  

   

  Har du testat Wordwall än? Vad tycker du?  
   
  Elina  

   

  (0)Kommentera
 • Avancerad läsare i Teams

  Elina Lundberg2019-12-16

  Hej igen! 

  Jag är ju, som ni kanske redan vet, väldigt mån om att alla mina elever ska ha möjlighet att självständigt kunna ta del av ämnesinnehåll och uppgifter oavsett förutsättningar.  

  Därför blev jag självklart jätteglad när Teams uppdaterat att man kan få allt uppläst utan att öppna andra program på datorn för uppläsning. Tänk vad många elever det kan gynna!  

   

   

   

   

  I och med denna funktion tänker jag att jag faktiskt kan skriva längre instruktioner när jag vet att alla elever kan få tillgång till instruktionerna. Detta kommer såklart kräva lite träning innan alla på egen hand behärskar och använder denna funktion, men övning ger färdighet.  

   

  Vad är era bästa tips för ett tillgängligt klassrum med digitala verktyg? Lämna gärna en kommentar.  

   
  /Elina  

   

  (0)Kommentera
 • Extra anpassningar i bild

  Elina Lundberg2019-12-11

  En stor fördel med digitala verktyg är hur smidigt det är att anpassa undervisningen i alla ämnen för eleverna.  

  I till exempel bild behöver flera elever i mina grupper individuella instruktioner steg för steg, stort stöd och några klarar inte av att få instruktioner i helklass. Jag använder därför ibland Teams för att lägga ut länkar eller instruktionsfilmer för de elever som behöver läsa, titta eller lyssna igen.  

  Sen jag började med det har bildlektionerna blivit så mycket lugnare och eleverna blir mer och mer säkra på sin förmåga att genomföra uppgifterna.  

  I början följde några elever instruktionen till punkt och pricka, men nu börjar fler och fler göra om bilderna till sina egna, trots att de följer instruktionen. Så roligt!