Vinnare 2020 Maria Reutfors Åhman

Kommunikation4 december 2020

Gymnasiets pristagare peppar när det är tufft

Helt enkelt genombra! Så beskriver Maria Reutfors Åhman sina kollegor inom Uppsalas gymnasieskola. Under en tid av pandemi försöker de se det ljusa i tillvaron och Maria gläds åt de styrkor och ändrade beteenden som faktiskt vuxit sig starka.

– Även om jag önskar att pandemin aldrig hade hänt så hjälps vi åt och samarbetar, tillsammans är vi starka, säger årets vinnare av gymnasiets pedagogiska pris 2020.

Just när hon skulle starta lektionen på måndagen så knackade rektor, Stefan Nyhem, på. Med en bister uppsyn bad han om att få låna klassen en stund.

– Han såg så allvarlig ut att jag trodde att det hade hänt något. Men så började han koppla upp sin dator och plötsligt dök det upp en glad person på skärmen berättar Maria Reutfors Åhman, lärare i psykologi och engelska på Lundellska skolan.

Fint och omtumlande

Personen på skärmen var utbildningsnämndens ordförande Helena Hedman Skoglund. Hon läste upp en fin motivering och förklarade att Maria just vunnit gymnasiets pedagogiska pris 2020. Bland annat läste hon att Maria är en lärare som är extremt kunnig inom sina ämnen, hon bryr sig om eleverna och uppmuntrar alltid till diskussion.

– Det var omtumlande och jag blev både rörd och otroligt glad. De är ju mina elever som har skickat in nomineringarna.

Varför tror du att du fick priset?
– Jag vet faktiskt inte. Det är overkligt. Men eleverna brukar säga att jag är glad och entusiasmerande och att jag peppar när det är tufft. Det kanske är det?

Vad brinner du för inom läraryrket?
– Jag älskar mitt jobb och är på riktigt glad varje dag på jobbet. Det viktigaste är att se och stärka varje elev så att de tror på sig själva.  Och att ge dem viktig kunskap om människan och världen och förmågan att värdera och ifrågasätta.  En klok elev sa till mig att man hitta inte sig själv, utan man skapar sig själv. För mig som lärare är det mäktigt att få vara med i det skapandet och förhoppningsvis kunna bidra med några pusselbitar i det stora identitetspusslet. Vem vill jag vara? Vilka värderingar är viktiga för mig? Tillsammans så bygger vi en ljus framtid.

I år är inget sig likt – hur hanterar du det faktum att vi lever i en pandemi?
– Vi får försöka se det ljusa i tillvaron och uppskatta och fokusera på det vi kan göra i stället för det vi inte kan göra. Det är en tuff tid för alla men jag tror att vi kommer gå stärkta ur det här, även om jag så klart önskar att det aldrig hade hänt.

Vi ser nu hur vi kan ställa om beteenden när det verkligen krävs, hur vi hjälps åt och samarbetar. Det är styrkor och beteenden som vi kommer behöva för att klara av de svåra globala frågor vi står inför.

Vad betyder dina elever för dig?
– Det är eleverna som gör att jag älskar mitt jobb. De ger mig ny energi varje dag och fyller mig med framtidshopp. De är fantastiska!

I år fick du gymnasiets pedagogiska pris, vad vill du hälsa till alla andra kollegor inom gymnasieskolan?
– 
Att de är grymma! Kunniga, driftiga, kloka och allmänt genombra och att det här priset är deras också. Vi jobbar tillsammans som ett team. Jag är ingen utan dem!

Motiveringen till priset

Maria är väldigt glad och drivande och får ämnet extra intressant. Hon är extremt kunnig inom sina ämnen och gör många roliga experiment. Ingen lektion är densamma. Man blir trygg på hennes lektioner eftersom hon förstår en så bra. Och om man inte förstår någonting gör hon allt i sin makt för att man ska förstå och tar fram flera olika exempel. Om man är på väg till rätt svar men inte riktigt lyckas hjälper hon en så att man förstår vad svaret ska vara utan att man känner sig dum i helklass.

Maria pratar alltid till oss på ett sätt så att man märker att hon bryr sig, visar att hon finns till närhelst man behöver hjälp på något sätt och är väldigt sällan mer sträng eller hård än nödvändigt. När man själv kanske tvivlar lite på sin egen förmåga så övertygar hon en med sin pushande och positiva inställning vilket hjälper med motivationen samt kan göra en lugnare och säkrare.

Hon uppmuntrar alltid till diskussion och ser alltid fram emot att få höra vad man pratat om i grupperna. Maria gör allt för att klassen ska må så bra som möjligt. Om det är mycket i skolan uppmuntrar hon oss alltid genom att pusha och säga att vi kommer klara av det till slut!

Pedagogiska priserna delas ut till:

  • Årets pedagogiska ledare
  • Förskolan
  • Grundskolan
  • Gymnasiet

Läs mer om de pedagogiska priserna 2020

(0)Kommentera

Kommentarer(0)