Film i skolan

Välkommen in i filmens värld! Genom film får eleverna möta karaktärer från andra tidsperioder, andra livssituationer eller andra delar av världen. Den gemensamma filmupplevelsen kan vara en upplevelse att minnas men också en ingång till fördjupning och samtal kring olika frågor.

Bild på filmkameraSkolbio

Varje termin är alla grund- och gymnasieskolor i Uppsala kommun välkomna på skolbio. Visningarna äger rum på biograf Spegeln, Västra Ågatan 16, och börjar alltid 09.30. Att gå på skolbio kostar 10 kronor per biljett för både kommunala och fristående skolor.

Skolbion arrangeras av kulturförvaltningen.Till de flesta filmer finns handledningar med mer information om filmen och tips på hur man kan arbeta vidare med de ämnen och frågor som filmen tar upp.

Läs mer om utbudet Skolbio HT21 här

Aktuella skolbiofilmer presenteras på webbsidan Utbudsbokningen.

Har du önskemål om skolbiofilmer? Kontakta kulturiskolan@uppsala.se

Film i klassrummet

Om du hellre vill titta på eller arbeta med film i klassrummet så finns flera tjänster att använda.

  • Filmriket: En webbsida med både tips på hur eleverna själva kan filma och kvalitativa spel- och dokumentärfilmer inom olika teman.
  • NE Play: Strömmande dokumentär- och utbildningsfilmer. Här finns bland annat UR-program som visats i Kunskapskanalen.
  • Swedish Film: Kommunala förskolor och skolor kan genom ett gemensamt licensavtal titta på spelfilmer från många stora filmbolag. Även fristående enheter kan teckna licensavtal för filmvisning. För frågor om licensen, kontakta Swedish Film, info@swedishfilm.se, 08-445 25 50.
  • Fokus Film: Filmcentrums webbsida om film och filmpedagogik för skola och slutna grupper, med möjligheter att köpa filmer för klassrumsvisning.
  • Kamerans ABC: Grundläggande övningar i att använda en filmkamera.
Uppdaterad: