Lärresurs: UR

I den allvarliga situation som hela vårt samhälle, inte minst utbildningsväsendet, står inför vill vi tipsa om några av de många öppna lärresurser Utbildningsradion (UR) erbjuder för att underlätta för såväl lärare som föräldrar och elever.

Utbildningsradion SkolaHemma-sida

  • Temasidan Skola hemma är kopplad till den nationella skolahemma-sidan, innehåller många länkar vidare - både nedanstående och mer ämnespecifika. 
  • TV-podd: Skola hemma – experterna. Ett stöttande och konkret program med konstruktiva tips för framförallt lärare men också föräldrar. Det går att maila in frågor till det dagliga programmet, varje episod har ett tydligt tema. 
  • urplay.se finns program som lär ut hur man skiljer på sant och falskt, korrekt information och rykten – kunskap som är viktigare än någonsin i en pandemi. Till exempel  Källkoll Corona med Jack Werner och Åsa Larsson som arbetar med hyperaktuell källkritik och källtillit, podden Hjärta och hjärna behandlar begreppet infodemi och hur man undviker att bli att förförd av konspirationsteorier. UR:s pedagoger har tagit fram en lärarguide och arbetsblad för hur man kan jobba med UR-program på distans, och har startat en pedagogisk jour för att bistå med tips. 
  • Sajten Nya Lärare finns som allmänt stöd för just nya lärare - men här finns även en hel del matnyttigt även för erfarna. 
  • Nyanlända har även UR:s kanal Hej Hej Sverige för dialog om Coronapandemin, på vilket sätt det påverkar våra liv och vad vi kan göra. 
Uppdaterad: