Introduktion om Fysiskt aktivitet med kollegor

Enikö Pettersson16 augusti 2024

Nu när jag har arbetat med aktivitetslådorna i några veckor är det dags att introducera projektet Fysisk aktivitet på förskolan även för mina kollegor! 

Utvärdering av vårt gemensamma fokusområde- I rörelse 


Under läsåret 2023–2024 hade Orrparkens förskola ett gemensamt fokusområde, I rörelse. Alla lärgrupper undersökte saker som rörde på sig. När vi gjorde vår utvärdering av läsåret insåg vi att vi är inte riktigt klara med projektet! Vi har följt barnens intresse, vilket resulterade i många olika projekt. Några grupper har undersökt hur djur rör på sig och vilka spår de lämnar efter sig, några undersökte vad år det som rör sig på natten. De yngsta barnen har undersökt kroppens rörelse med fokus på matematik, språk och naturvetenskap.

Vi har fått mycket positiv respons från vårdnadshavarna via samtal, feedback och utvärderingar för att vi planerar många roliga aktiviteter utomhus där barnen får mycket rörelse. 
Utifrån ett hållbarhetsperspektiv är det viktigt att vi stannar kvar i det vi håller på med och fördjupar oss ännu mer i hur vi kan röra på oss och bli mer fysiskt aktiva! För att skapa en gemensam syn på fysisk aktivitet behöver vi ha en samsyn kring begreppen: Vad är fysisk aktivitet? Hur kan vi göra alla pedagoger medvetna om vikten att röra på sig, eftersom vi vuxna är barnens förebilder? Hur och när kan vi planera in rörelsestunder för barnen så att barnen får högre puls, rosiga kinder och får utveckla sina motoriska färdigheter i att till exempel hoppa, kasta, fånga, åla, springa, balansera? Hur kan vi skapa en pedagogisk miljö som inspirerar barnen att bli mer fysiskt aktiva?  Hur ska vi dokumentera arbetet? Det är viktigt att beskriva nuläget och utvärdera på slutet av terminen för att kunna se en eventuell progression i processen och sedan utmana barnen vidare! 
 

Studiedag för pedagoger 

Utifrån boken Fysisk aktivitet i förskolan av Daniel Berglind har jag gjort en kort teoretisk genomgång om det som jag tyckte var viktigt för just oss pedagoger på Orrparkens förskola. Eftersom många av mina kollegor inte var närvarande har jag tänkt att visa samma presentation för dem på en arbetsplatsträff senare under hösten. 


Efter presentationen hade vi ett praktiskt pass. Vi gick ut på gården där jag hade ställt fram allt nytt material från aktivitetslådorna. Jag introducerade materialet och efteråt hade jag delat in pedagogerna i två grupper. De fick välja material och utifrån det skapa fritt nya spännande stationer för barnen. Efteråt gick vi runt och presenterade stationerna och tankarna bakom valet: vad kan man göra för aktivitet med materialet och vilken åldersgrupp skulle stationen passa för.  Vi dokumenterade dessa stationer genom att vi har tagit fotografier.  Alla pedagogerna var väldigt entusiastiska och engagerade! Vi fick mycket tips av varandra och det känns spännande att få arbeta med materialet under det nya läsåret! 


 
Uppstart 

 
Vi kommer nu under början av läsåret välja en projektingång som är intressant för barnen, vårdnadshavarna och för oss pedagoger och som är kopplad till fysisk aktivitet. 
Redan när höstterminen nu startar kommer vi att erbjuda barnen olika stationer där de utmanas att använda sina grovmotoriska färdigheter. Till exempel en station där de kan dansa, hoppa, en annan där de kan kasta och fånga ärtpåsar eller bollar, en station där de kan cykla, en annan där de kan balansera.

Vi vill göra barnen delaktiga i att bygga olika rörelsebanor och stationer med befintligt naturmaterial, samt material från aktivitetslådorna. Vi kommer att dokumentera och utvärdera varje station och aktivitet för att senare ändra i vår planering så att det passar bättre våra barns intresse och behov.  


Hej, heja Orrparken, nu kör vi! 

(0)Kommentera

Kommentarer(0)