Programmeringscenter

På Programmeringscenter som drivs av Uppsala universitet inspireras lärarna i sitt arbete och ger eleverna chansen att upptäcka programmering på ett nytt sätt.

Person som programmerar på en laptop

Uppsala kommun har ett samarbete med Uppsala universitet där pedagoger erbjuds utbildning i form av tre timmar kompetensutveckling i programmering. Från förskoleklass till årskurs 9. Lärare kan även boka in en kurs med sina elever. Där får de programmera med EV3, som är en legorobot.

 

HÖSTENS PROGRAM


Workshoparna har en årskursangivelse satt utifrån den vanligaste åldersgruppen för den typen av programmering, men det är fritt att välja workshop efter behov. Kurserna är öppna för lärare som är verksamma inom Uppsala kommun. Såväl från fristående huvudmän som den kommunala.


Blue-bots (F-Åk 2)

Enkel programmering
Under workshopen tittar vi på två verktyg för enkel programmering; appen Lightbot code hour och roboten Blue-bot, som också har en tillhörande app. För att ge perspektiv på hur dessa verktyg kan användas för undervisningen använder vi oss av Kreativa processers olika steg. Först tittar vi på hur datalogiskt tänkande kan kopplas till inkluderande kreativitet. Därefter går vi igenom funktionerna i våra två verktyg för programmering, och funderar slutligen tillsammans på hur de kan sättas in i kreativa sammanhang.

Datum:
23 september 14:00-16:00
8 oktober 14:00-16:00
25 oktober 14:00-16:00
18 november 14:00-16:00

Samma workshop ges vid varje tillfälle.
Workshopledare: Larry Rollag, Uppsala kommun

 

Scratch (Åk 3-4)

I dialog med andra lärare arbetar vid med programmering, så att den blir till nytta för din undervisning. Träffarna är på 3 timmar; vi går igenom grunderna i Scratch (variabel, inmatning, utmatning, alternativ, repetition och funktioner). Till andra träffen förbereder du en lektionsplanering med ett undervisningsinnehåll i teknik/matematik, där programmering tillför någonting nytt. Efter dessa två träffar finns även en möjlighet till fortsättning där vi tillsammans i olika arbetsgrupper förbättrar din lektionsplanering.

Datum:
16 oktober + 6 november 14:30-17:30
Detta är ett workshoppaket där två träffar ingår

Workshopledare: Lennart Rolandsson, Uppsala universitet
*Denna workshop leds av en forskare vid Uppsala universitet. När du deltar i workshopen så innebär det att dusamtidigt bidrar till forskningen kring programmering och didaktik. Du har alltid rätt att avbryta ditt deltagande iworkshopen.

 

Micro:bits (Åk 5-6)

Komma igång med Micro:bit
En Micro:bit är en programmeringsbar mikrokontroller speciellt utvecklad för att användas i skolan. Den programmeras genom ett enkelt webbgränssnitt och är utrustad med LED-matris, programmerbara knappar, accelerometer, ljus- och temperaturmätare samt kompass. Fler sensorer och kontroller kan kopplas in för att skapa mängder av spännande projekt. Vi börjar från grunden och kommer att skapa olika enkla projekt som man kan göra med sina elever. Mellan träffarna har du möjlighet att låna med ett par micro:bitar att testa i klassrummet.

Datum:
18 september + 2 oktober 14:30-16:00
7 oktober + 21 oktober 14:30-16:00
Dessa är workshoppaket där två träffar ingår per utbildning

Workshopledare: Peter A Eriksson, Uppsala kommun

 

Python med L Rolandsson (Åk 7-9)

Programmeringsspråket Python är ett open-source-språk som kan användas för att programmera i stort sett vad som helst. I denna workshop för lärare går vi in i programmeringens oftast dolda värld och lär oss att skriva och förstå kodningen bakom programmeringen. I dialog med andra lärare arbetar vid med programmering, så att den blir till nytta för din undervisning. Träffarna är på 3 timmar; vi går igenom grunderna i Python (variabel, inmatning, utmatning, alternativ, repetition och funktioner). Till andra träffen förbereder du en lektionsplanering med ett undervisningsinnehåll i teknik/matematik, där programmering tillför någonting nytt. Efter dessa två träffar finns även en möjlighet till fortsättning där vi tillsammans i olika arbetsgrupper förbättrar din lektionsplanering.

Datum:
7 november + 28 november 15:00-18:00
Detta är ett workshoppaket där två träffar ingår

Workshopledare:Lennart Rolandsson*, Uppsala universitet

*Denna workshop leds av en forskare vid Uppsala universitet. När du deltar i workshopen så innebär det att du samtidigt bidrar till forskningen kring programmering och didaktik. Det sker främst genom att forskaren kan ställa lite frågor och lyssna när deltagarna diskuterar. Om du inte vill delta i forskningen har Du alltid rätt att avbryta ditt deltagande i workshopen.

 

Python med LÅ Nordén (Åk 7-9)

En workshop i två delar som introducerar imperativ textprogrammering i allmänhet och programspråket Python i synnerhet. Första träffen går igenom grunderna i Python. Vid andra träffen tar vi upp hur man på olika sätt kan arbeta med Python för nybörjare i programmering. Ett par mindre hemuppgifter löses på egen hand inför bägge träffarna. Workshopen riktar sig främst till ämneslärare i matematik eller teknik på högstadiet, men även andra är
välkomna.


Datum:
23 oktober + 20 november 14:00-17:00
Detta är ett workshoppaket där två träffar ingår

Workshopledare: Lars-Åke Nordén*, Uppsala universitet
*Denna workshop leds av en forskare vid Uppsala universitet. När du deltar i workshopen så innebär det att du samtidigt bidrar till forskningen kring programmering och didaktik. Du har alltid rätt att avbryta ditt deltagande iworkshopen.

 

Anmälan:

Boka höstens kursutbud genom att klicka här.

 

Du kan läsa mer om Programmeringscenter på deras hemsida,

https://www.teknat.uu.se/samverkan/skola/programmeringscentr/

eller facebook:

https://www.facebook.com/Programmeringscenter/

 

Uppdaterad: